Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid -19 може да засегне сериозно белите дробове, бъбреците и мозъка

Илюстрация: Георги Цветков
След като се излекуваме от Covid-19, на първо място е необходимо да проверим работата на белите дробове, бъбреците и мозъка си, твърди докторът на биологичните науки проф. Анна Баранова от университета Джордж Мейсън, САЩ, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

"След Covid-19 трябва да проверите три основни системи в организма - белите дробове, бъбреците и мозъка. Трябва да се обърнете към пулмолог, а след това да проверите и работата на бъбреците си. Това става чрез популярно изследване - биохимия на кръвта. Има индикатор, който отразява дали те функционират нормално”, казва Баранова.

"Третата система е мозъкът, функционирането на централната и периферната нервна система. Както вече се отбелязва, има случаи на невроинфекции след боледуване от Covid-19", съветва биологът.

Баранова напомни, че при някои хора се забелязва влошаване на паметта, зрението, намалява способността за концентрация и може да се появи главоболие.

"Обикновено на подобни проблеми не се обръща достатъчно внимание, но по принцип невропатолог може да помогне за справяне с тях", допълва ученият.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна