Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата за паметник на хан Крум в София стигна до общинските съветници

Време е хан Крум да бъде не само в учебниците и да му се вдигне паметник в София
Снимка: wikipedia.org

Инициативата за изграждането на паметник на хан Крум в София, възникнала сред учениците на 164-та ГПИЕ "Мигел Де Сервантес", скоро ще бъде обсъдена от Столичния общински съвет.

Идеята за паметника възниква спонтанно в часове по история, разказа пред Радио София Татяна Долмова, преподавател в Испанската гимназия.

„Говорейки за Средновековието, стана дума, че в София нямаме паметник на български владетел, свързан с основополагането на държавата или с важни моменти от нейното развитие. И решихме, че това може да се поправи с един проект в часовете по Свят и личност.“

Включват се 4-ма млади, отговорни хора с интереси в историята.
Сформира се инициативен комитет. Организират се подписки за обществена подкрепа.

„Бяхме щастливи да установим, че много колеги и ученици мислят като нас. Събрахме над 2500 подписа. Надявам се идеята да бъде подкрепена от общински съветници от всички партии.“

Вече е изработен и проект на паметника от известен български скулптор.

„Тази липса на паметници показва незаинтересованост към миналото на България, това трябва да се промени“, смята и Ивана Танева, ученичка от ХІІ клас в гимназията.

Проектът е голям и се предава от випуск на випуск. Ивана Танева обясни и защо предложението за паметник е свързано именно с хан Крум.

„През 2019 г. се навършиха 1210 г. от присъединяването на Сердика към границите на България. И това се е случило точно по времето на управлението на хан Крум.“

В двете подписки – електронна и на хартия, са се включили и български общности в Испания и Англия, подкрепа са оказали и други училища и гимназии, както и университети, допълни абитуриентката от Испанската гимназия.

Паметникът на хан Крум най-вероятно ще бъде вдигнат в Северния парк.

Чуйте разговорите на Боян Бочев с Татяна Долмова и Ивана Танева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени