Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 8 юни приемат заявки за "Нов път в преподаването"

| обновено на 29.05.20 в 12:34
Снимка: фондация „Заедно в час”

Училищата от 20 области могат да подават заявки за учители по програмата "Нов път в преподаването" на фондацията "Заедно в час" до 8 юни. Този краен срок е съобразен с повишеното търсене на нови учители и освобождаването на позиции в училищата в края на учебната година. Училищните директори, които искат да включат в екипите си нови учители, трябва да подадат своите свободни позиции през формуляр на сайта на организацията.

Програмата цели да подбере, подготви и подкрепи нова таланти в българското образование. Това са хора, които току-що завършват или са изградени специалисти в области извън образованието, обясни пред Радио София Деница Петришка, старши специалист “Институционални партньорства” във Фондация “Заедно в час”. Целта е да бъде изграден нов начин на преподаване, при който ученикът е в центъра на обучението, а подходът на преподавателите към учениците е съвременно.

Илка Стоименова, директор на 159-о основно иновативно училище Васил Левски” в кв. “Челопечене” посочи, че учителите, подготвени по програмата Нов път в преподаването”, създават видима промяна, внасят нови идеи и методи в работата и училището върви напред. Прави впечатление, че те са много мотивирани и се справят отлично с една трудна професия, за която се изисква задълбочена подготовка:

"Ние работихме с Програмата по един много интересен проект "От визия към резултати", в който участваха много активно и родителите със свои мнения, препоръки и виждания. Този проект ни беше изключително полезен, защото ни вдъхна куража да кандидатстваме и за иновативно училище."

Фондацията "Заедно в час" работи с общински и държавни училища /специализирани и неспециализирани/, в които учениците срещат затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. Учителите в програмата са избрани с взискателен подбор измежду хиляди кандидати, като гаранция, че притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище.

За първи път училища от областите Варна, Бургас, Сливен, Русе, Силистра, Търговище, Шумен и Добрич имат възможността да кандидатстват за учители от програмата  "Нов път в преподаването". Вече има одобрени бъдещи учители от тези региони. Заявки за нови учители могат да подават също училищата от областите, в които програмата работи от предходни години - Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Разград, Велико Търново, Враца, Монтана, Стара Загора, Перник, София-област и София-град.

Подробности за програмата и постигнатите резултати досега можете да научите в интервютата на Боян Бочев с Деница Петришка и Илка Стоименова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!