Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на КЗК влязоха в офиса на Българската петролна и газова асоциация

Комисията проверява за евентуални нарушения при цените на горивата

| обновено на 27.05.20 в 16:05
Офисът на Българската петролна и газова асоциация бе запечатан миналата седмица.
Снимка: БТА


Представители на Комисията за защита на конкуренцията започнаха проверката на Българската петролна и газова асоциация за евентуални нарушения при цените на горивата. 

Миналата седмица офисът беше запечатан, след като антимонополният орган не откри никого от Асоциацията на адреса.

Според изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев в тази проверка няма нищо необичайно. Той отхвърли обвиненията в картел и злоупотреба с монополно положение, и посочи, че Асоциацията ще съдейства на проверяващите:

„Проверка, която ние посрещаме нормално, с разбиране. Тя се случва горе-долу на всеки три години. Знаете какви са резултатите до този момент, такива ще са и този път. Ние нямаме притеснения от обвиненията в картели, злоупотреба с монополно положение, така че оказваме пълно съдействие“, каза Делчев.

Според него сроковете, в които трябва да бъде монтирано видеонаблюдение на данъчните складове, са твърде кратки, и компаниите ще трябва да направят големи разходи, което ще оскъпи горивата:

„Безспорно това е разход, който ще натовари компаниите. И безспорно също така е, че този разход ще се пренесе в цената. Няма как да бъде иначе".

Проверката в Българската петролна и газова асоциация идва на фона на намерението на държавата да създаде своя петролна компания с аргумента, че това ще доведе до по-ниски цени на горивата по бензиностанциите. Това намерение президентът Румен Радев днес определи като доказателство, че правителството не се справило с картел при горивата. По думите му е странно е как държавата ще бъде едновременно регулатор и участник на пазара. 

По повод казаното от президента Андрей Делчев заяви, че няма да коментира политически изказвания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!