Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция започва вторият етап на смекчаване на мерките срещу Covid-19

Дезинфекция на Синята джамия в Истанбул, като част от подготовката за отварянето ѝ за петъчните молитви.
Снимка: БТА

От днес в Турция започва вторият етап от плана на властите за постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки. Хотелите, които отговарят на въведените хигиенни изисквания, ще бъдат отворени и с това ще се постави началото от утре на вътрешния туризъм.

От утре се подновяват пътуванията на високоскоростните влакове в Турция. Гражданите ще могат да пътуват с тях само след показване на код, получен от приложение за мобилни телефони на здравното министерство. Кодът ще е доказателство, че те не са болни или вирусоносители. Той е необходим и при пътуване в автобус.

От 3 юни започват вътрешните полети на авиокомпанията „Пегасус“, ден по-късно се подновяват и тези на Турските авиолинии. Те ще подновят частично международните си полети от 10 юни.

Сдружението на инвеститорите в търговските центрове препоръча на моловете отваряне на всички магазини в тях от 1 юни. Тогава ще бъде отворен и базарът „Капалъчаршъ“.

Междувременно в 36 области на страната беше въведено задължително носене на маски.

По-късно днес след правителственото заседание се очакват повече подробности за стъпките на властите, които ще бъдат предприети. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!