Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ще се строи изцяло нова национална детска болница

Инж. Голев: Могат да го направят по-лошо, но по-добре едва ли ще го направят

| обновено на 27.05.20 в 15:15
Бойко Борисов и министри на срещи с протестиращи срещу решението новата болница да бъде изградена на основата на стария строеж.
Снимка: Пресслужба на МС
Ще бъде построена изцяло нова сграда за национална детска болница, заяви премиерът Бойко Борисов. Недовършената сграда, чието строителство започва преди повече от 40 години, ще бъде съборена.

Премиерът обеща това на среща с представители на протестиращите, които се обявиха срещу заповедта на здравния министър новата болница да бъде изградена на основата на стария строеж.

„С много любов искаме да я направим. А нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, златна да я направим тая болница, винаги ще има недоволни от нея“, обяви премиерът в присъствието и на министрите на здравеопазването и на финансите.

Задоволство от това решение изразиха Петкана Бакалова от Камарата на архитектите и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата:

„Това е историческо решение за нас. Няма страна в Европа без национална болница“, каза Петкана Бакалова.

„Ние предлагаме един конкретен план, който в общи линии да ни доведе до една наистина модерна детска болница. За нас това е кауза много отдавна“, посочи Георги Богданов.

Според конструктора на недовършения строеж инж. Лазар Голев обаче събарянето ще бъде груба грешка:

„Там има стотици кубици бетон и хиляди килограми стомана. Това нещо ще го махат, предполагам, минимум две години. Това, което ще се изгради, то ще бъде изградено от почти същия бетон, по същите правилници, без никаква разлика. Могат да го направят по-лошо, но по-добре едва ли ще  го направят“.

Началникът на Клиниката по неврология в Педиатрията проф. Иван Литвиненко също изрази несъгласие с взетото решение:

„Ние сега имахме надежда, че един строеж, който е докаран до една значима точка от своето развитие, ще бъде продължен, завършен. Не съм оптимист, че ще бъда жив да видя тази болница“.

Съдбата на недовършения строеж беше съпътствана от протести и поредица от обжалвания, но въпреки това министърът на здравеопазването през април  даде старт за довършване на строежа.

Строежът от над 40 години в София, който  по думите на премиера Борисов трябва да бъде съборен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!