Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Икономиката на еврозоната ще се свие с между 8% и 12% през 2020 г.

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие с между 8% и 12% през настоящата година, тъй като тя се бори да преодолее негативното въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, предаде агенция Франс прес.

Според по-ранните прогнози на ЕЦБ, икономиката можеше да се свие с между 5% и 12%, но днес г-жа Лагард отбеляза, че "мекият" сценарий вече е остарял и реалният резултат ще бъде между "средният" и "тежкият" сценарии на централната банка.

Кристин Лагард също така отбеляза, че "не е прекалено загрижена", че пандемията от коронавирус може да поднови страховете от разпадане на еврозоната, въпреки вчерашен доклад, в който ЕЦБ подчерта опасността от подобно нещо.

"Не съм много загрижен за това", въпреки че "централните банкери ще трябва да продължават да наблюдават" нарастващите нива на дълга в еврозоната, докато правителствата вземат заеми, за да смекчат негативните ефекти от коронавируса, каза г-жа Лагард във видео стрийминг, насочен към младите хора от единния валутен блок.

Във вторник ЕЦБ предупреди в своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност, че нарастващият дълг може да увеличи възприятията за "риск от реденоминация" - опасността някои страни да се откажат от еврото или за цялостен срив на общата валута.

Докато Кристин Лагард призна, че "някои страни ще бъдат по-засегнати от други", тя отговори с твърдо "не", когато беше попитана дали пандемията може да поднови опасността от разпадане на еврозоната.

"На всички страни по света се наложи да увеличат дълговете си", което беше "правилното нещо", посочи бившият френски финансов министър и бивш шеф на МВФ.

Лагард също така отбеляза, че исторически ниските лихви понастоящем в еврозоната правят разходите за обслужване на дълга "забележително ниски".

"Това, което ще бъде изхарчено е това, което е наистина от значение", посочи шефът на ЕЦБ, аргументирайки се, че инвестициите, които да "трансформират нашите икономики" в посока дигитализация, производителност и борба с изменението на климата, ще се изплатят в дългосрочен план.

Междувременно Лагард прогнозира, че БВП на еврозоната ще се свие с между 8% и 12% през 2020 г., като заяви, че "мекият" сценарий за спад с 5%, който беше обсъден по време на априлското заседание на ЕЦБ, вече изглежда "остарял".

"Икономическият спад вероятно ще бъдем някъде между средният и тежкият сценарий, които ние обсъдихме през април", допълни тя.

Точната сила на тазгодишния удар върху икономическата активност "очевидно ще зависи от това колко бързо се премахват ограничителните мерки, колко внезапно или пък постепенно икономиката отново ще набере скорост, както и кои бизнес сектори ще бъдат увредени в резултат на коронавирусната пандемия", посочи Лагард.

По-рано в сряда членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ - Изабел Шнабел каза пред "Файненшъл таймс", че институцията "ще бъде готова да разшири" до повече от един трилион евро програмата за закупуване на облигации, която вече беше планирана през тази година, за да смекчи влиянието на коронавируса върху финансова система на еврозоната.

"Размерът, но също така и съставът и продължителността" са ключови компоненти за програмата за закупуване на активи, като "Пандемичната програма за спешни покупки" (PEPP) в размер на 750 млрд. евро може да бъде увеличена, подчерта г-жа Шнабел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна