Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Делвил: За децата със специални потребности изолацията е ежедневие

УНИЦЕФ изгражда образователна платформа за деца с увреждания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-новата кампания на УНИЦЕФ - „Образование за всяко дете“, ще бъде един от дългосрочните инструменти на организацията за подкрепа на децата с увреждания в България.

Необходимостта от подкрепа за тези деца още по-ясно и остро се видя по време на кризата и дистанционната форма на обучение, към която преминаха всички ученици“, каза пред "Хоризонт" Деница Делвил, директор „Комуникации“ на УНИЦЕФ - България.

„Всеки един от нас може да стане по-чувствителен. Ние всички преживяхме този период на физическа изолация. За много от тези деца обаче това не е просто период, това е тяхното ежедневие. И ние не трябва да допускаме това да продължава да бъде така. Те трябва да бъдат свързани, да бъдат подкрепени качествено. В момента в България не съществува такова пространство или платформа, в която да има обучителни материали, които са адаптирани за техните нужди и потребности“, подчерта тя. 

Партньори на УНИЦЕФ при разработването на специализираната образователна платформа за деца със специални потребности са МОН и Регионалният център за приобщаващо образование София – град. Платформата ще бъде активна през есента.

„Нашата цел е да се улесни обучението и тя да бъде допълнителен ресурс и за в бъдеще. Когато е необходимо дистанционно обучение, тя да бъде основен ресурс, а когато образователният процес тече нормално, в училище, тя да бъде като допълнителна подкрепа за деца със специални потребности и техните родители и учители.“

Над 10 тона помощи в над 40 общини са били раздадени от УНИЦЕФ - България по време на кризата заради Covid-19. Санитарни материали и пособия са достигнали до над 2600 семейства с близо 7250 деца. 40 образователни медиатори в над 20 общини също са били подкрепени от световната организация по време на дистанционното обучение, каза Деница Делвил в предаването "Хоризонт до обед".

„Подкрепихме инициативата на „Амалипе“ - „Стара техника за ново начало“, като дарихме таблети на над 400 деца и по този начин им помогнахме да продължат своето образование.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна