Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрашен ли е туристическият сезон

Снимка: БГНЕС

Няма точна сума, която да илюстрира загубите, нанесени на туристическия бранш заради пандемията, заяви пред БНР Димитър Попов - член на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА)

„За да се направи точна оценка, е добре още в самото начало да се направи един секторен анализ за всеки сегмент до каква степен е засегнат и, естествено, да се поемат мерките отделно за всеки сегмент. Такова нещо не се случи. А това нещо се прави навсякъде в Западна Европа – първо, се гледа кои са потърпевши за първите месеци.

„Имаме хотели, които нямат абсолютно никакви приходи и оборот и изведнъж се появява мярка 60:40, която абсолютно никаква работа не върши. След това се появява за ресторанти…“.

Най-засегнати са туроператорите, които работят с изходящ туризъм и трябва да връщат пари на клиентите си, както и авиокомпаниите, коментира Попов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Кои са положителните фактори, на които можем да разчитаме за това лято

„Статистически ние имаме малко смъртни случаи и хора, засегнати от коронавируса, и т.н., но преимуществата стиган до там“.

Дори и при отворени граници ще имам голям спад в туризма заради страха, категоричен е Попов, чиято компания осигурява ваканции в България за чужденци.

Според него държавата е трябвало ясно да декларира, че няма да се изисква туристи, идващи от страни от ЕС, да остават под карантина.  

„Закъсняхме малко. То ще стане, предполагам до 1-2 седмици, но представете си един чартърен туроператор – трябва му технологично време да напълни този самолет…“.

Юли е силен месец за идващи от Скандинавия туристи, а август – от Русия и останалата част на Европа. Трябва да се положат усилия през тези два месеца да се привлекат туристи, категоричен е той.

Държавната субсидия за чартърните полети - половинчата мярка?

Попов нарече обявената държавна субсидия за чартърните полети към България от по 35 евро на седалка, „половинчата мярка“, защото малко български компании извършват услугата, а големите туроператори използват свои компании и самолети.

„Защо само тях? Ами какво стана с другия туризъм с висока принадена стойност – никой от тях не лети с чартър. Летят с редовни линии, с нискотарифни превозвачи и основно с дестинация София. Те са пренебрегнати. А точно там е силата на България. Точно, точно в тази обстановка силата е точно в този вид туризъм – по- малки групи и индивидуални туристи; къщи за гости; планински туризъм и така нататък. Тези специализирани форми на туризъм щяха да имат много по-големи шансове да се възстановят, отколкото морския ни туризъм“.

Според него ще има чуждестранни туристи през лятото, особено сред младежите и собствениците на имоти у нас. Очакванията му са курортите за парти туризъм да достигнат 60-70% от миналогодишните нощувки.  

Все още не се вижда маркетингова кампания за туризма. Според Попов тя трябва да бъде много масирана в близките седмици.

Той очаква Гърция и Турция също да направят намаления, за да привлекат туристи от България.

Държавната резервационна система от бранша определят като „екзотична идея“.

Какви са очакванията на хотелиерите по Северното Черноморие 

По Северното Черноморие хотелиерите са по-оптимистично настроени, коментира кореспондентът на БНР. Причината е, че хотелиерите разчитат на румънски туристи. Проверка на БНР в курортите край Варна за юли и август показва, че са запазени до 50% - малко в сравнение с предишни години, но оптимистично предвид ситуацията.  Повечето туристи са отложили, но не са отменили летуването си. Близо 58% от хотелиерите са декларирали, че смятат да отворят обектите си за сезона.  На "Златни пясъци" чадърите ще бъдат по 2 до 5 лева. 

Председателят  на варненската туристическа камара Илин Димитров заяви:

"Изключително важно а нашето министерство да даде ясен сигнал отбор, дори да е прогнозен, кога се очаква от различни държави тук да пристигнат туристи, защото всички наши партньори в туризма са вперили поглед в нас за някаква позитивна информация. Турция в момента изкара списък от 64 държави кога ориентировъчно те могат да посетя от Турция като най-далечна дата имат Иран, Ирак, Франция, Армения и Бразилия - първи август, а най-скоро сме ние, заедно с Кипър и Бахрейн - от 10 юни".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!