Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета Шумен започна поредица концерти на открито

Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев - с първи концерт на открито след пандемията
Снимка: Сергей Цанков

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 22 май привечер в подножието на Паметника на свободата в Шумен звучаха изпълнения на градската Симфониета - състава, наследник на 170-годишната история на първия български симфоничен оркестър. Диригент беше дългогодишният му ръководител Станислав Ушев.

"Реален концерт в парка. Истински лукс. Пак сте първи, Симфониета Шумен!", написа в социалната мрежа Фейсбук жена, присъствала на събитието. "Много приятно преживяване след тежък период. Май наистина животът продължава!", добавя друга зрителка. "Прекрасни сте, мили музиканти! Напълнихте душата ми с вълшебство! Благодаря от все сърце! Бъдете здрави!", гласи друг коментар.

Маестро Ушев сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":
"Реакцията на публиката ни подсказа, че сме постъпили правилно. Дълго чакахме този момент и когато освободиха дейността на 14 май, аз реших, че няма по-подходящ момент - в дните около празника на културата да направим първия си концерт, който беше с "Вход свободен" и даде едно символично начало (или продължение) на нашата дейност след тази дълга депресираща пауза."

Симфониета Шумен вече определи датата и мястото на следващия си концерт на открито - на 4 юни в двора на къщата музей "Панчо Владигеров".

Чуйте подробности за дейността на оркестъра в интервюто с маестро Ушев - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!