Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Шопов: За 6-7 години ЕС ще е отделил почти 3 трлн. евро за справяне с кризата

Владимир Шопов
Снимка: БНР

Приятно съм изненадан от плана за възстановяване на ЕС, защото той е по-амбициозен от първоначалните очаквания и то по 2 линии.
     

Така експертът по европейски въпроси Владимир Шопов коментира пред БНР предложението на ЕК за икономическо възстановяване на ЕС да бъдат изразходвани 750 млрд. лева.

„Първата е конкретният фонд за възстановяване. Там очакванията бяха, че той ще е около 500 милиарда. Заедно с него беше предложена и новата финансова рамка, която е над 1 трилион евро. За да бъдем максимално коректни, трябва да съберем тези две думи, защото това е обобщената сума, с която ще разполага ЕС за следващите няколко години. Едва около 250, при сегашната ситуация, ще бъдат заеми. Тоест всички останали пари ще бъдат безвъзмездно предоставени средства и инвестиции в европейските икономики. Според мен, ако тези макро параметри се запазят до постигането на окончателен компромис, наистина можем да кажем, че този път, при тази криза, Европейският съюз отговаря наистина доста бързо и солидарно“

Шопов припомни, че ЕС вече е активирал 1 трилион евро по линия на ЕК и ЕЦБ.

„Всъщност, в рамките на 6-7 години ЕС ще е отделил за справяне с тази безпрецедентна криза почти 3 трилиона евро, а това, от всякаква историческа гледна точка, е много впечатляващо“.

Експертът заяви, че има воля за диалог и се очаква да бъдат направени компромиси в преговорите за плана:

„Може би някой от някои от средствата ще бъдат съкратени в общия европейски бюджет, а не толкова в бюджета за възстановяване. Според мен ще има и доста повече изрични условия, които ще бъдат поставени на тези южни държави, които ще ползват най-вече парите от Възстановителния фонд“.

Ще има ли компромис по мегапроекта „Европейска зелена сделка“:

„Много хора имаха очаквания, че амбициозността на зелената сделка в известна степен ще бъде редуцирана на фона на случващото се в момента. При сегашния вариант не се виждат такива намерения. Вижда се усилие зелените индустрии да бъдат интегрирани в една бъдеща икономика на растежа“.

Запазването на амбицията към Зелената сделка е абсолютно задължително по отношение на северните страни, убеден е той

ЕС дълго време е имал „политически наивитет“ по отношение на Китай и прекалено често си е затварял очите за някои действия на официален Пекин, но според Шопов „в сегашната ситуация не бива да се отива и в другата крайност“:

„Отговорът на този въпрос не е да се опитаме да преместим всичките си производствени вериги изцяло в Европа, защото това е изключително неефективно и изключително скъпо. По-важно е Европа да се фокусира върху тези елементи от своето геополитическо виждане за бъдещето на международните отношения, които ще ѝ позволят да бъде малко по-единна вътре в себе и си малко по-убедителна, когато решава да предприеме различни инициативи“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени