Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания: Никой не харесва Къмингс, но не се очаква той да подаде оставка

Доминик Къмингс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания последното проучване на общественото мнение показва, че преднината на управляващите консерватори пред лейбъристите е паднала рязко за по-малко от седмица след скандала с главния съветник на премиера – Доминик Къмингс, който бе уличен, че е нарушил наложената заради коноравируса карантина.

Той обаче отказа да се извини и дори заяви, че не е направил нищо незаконно, а премиерът Борис Джонсън го подкрепи.

В този момент Борис Джонсън отговаря на трудни въпроси във връзка със скандала  пред специална парламентарна комисия, което е единствената, имаща правомощия да разпитва премиера.

Анкета на YouGov за вестник „Таймс“ показва, че преднината на Консервативната партия се е стопила от 15 на 6 процента в резултат на скандала с Доминик Къмингс. Освен това близо 60 процента от гласоподавателите смятат, че медиите са отразили коректно случилото се с главния съветник на премиера, за разлика от твърденията на властите в „преследване на вещици“. А 70 процента от британците смятат, че скандалът ще направи по-трудно спазването на карантината в бъдеще.

Днес в Камарата на общините нямаше традиционните въпроси към примиера. Най-вероятно заради планирания разпит на Борис Джонсън от така наречената Комисия за връзките.

Недоволство от действията и поведението на Доминик Къмингс има не само сред опозицията. Около 40 депутати от Консевративната партия вече призоваха съветника да подаде оставка или да бъде уволнен от премиера. Мнозина обаче смятат, че дори да бъде разпитан от „испанската инквизиция“ Борис Джонсън няма да се съгласи да пожертва Доминик Къмингс.

Джонсън и правителството твърдо следват тяхната линия, а тя е: „Станало каквото станало, нека да вървим напред в борбата срещу коронавируса“.

Нито един член на правителството досега не се изказа срещу Къмингс, като се изключи подалия вчера оставка заместник-министър Дъглас Рос. Недоволството сред обикновените хора е голямо, заради това, че законите могат да важат за тях, но не и за Къмингс. Същото важи за медиите, опозицията и, както стана дума, за част от торите.

Няма обаче някакъв координиран план за оказване на натиск върху Джонсън да уволни Къмингс и при наличието на толкова много важни неща за вършене, като например отварянето на основните училища от 1 юни или стартирането на системата за контактно проследяване, властите със сигурност се надяват скандалът просто да отшуми.

Това, което не е известно е до каква степен общественото недоволство ще се превърне в обществена готовност да не се съблюдават разпоредбите на властите. Появи се вече дори жаргонен израз.. Тези, които не смятат да спазват карантината, казват: „Ще направя Къмингс“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени