Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мома гори момък" от Димитър Нинов - нов запис във фонда на БНР

Димитър Нинов

В специална рубрика на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нови записи, продуцирани от Българското национално радио - най-големия продуцент на българска музика.

„Мома гори момък“ е кантата от Димитър Нинов. Записът е направен през 2019 г. в Първо студио от Смесения хор и Симфониния оркестър на БНР под диригентството на Любомир Денев-младши.

Композиторът Димитър Нинов живее в САЩ. В момента е преподавател по теория на музиката в Тексаския държавен университет в град Сан Маркос. Пътят му към това поприще започва от родния му град Варна, преминава през Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, където завършва магистратура по теория на музиката и по композиция в класа на проф. Александър Райчев. Шансът да направи докторантура го отвежда в щата Южна Каролина, а след това и в Тексас, където защитава научната степен и остава да работи и до днес.

В кантатата си „Мома гори момък“ Димитър Нинов вплита български фолклорни мотиви:
"Моята музика носи български дух. Той не е нужно да бъде открояван във фолклорни мотиви, макар че кантатата започва с такъв мотив - леко закачлив, но е облечен в съвременен музикален език, хармонии и модулации, и всичко, което аз смятам, че трябва да става в съвременната музика."

В екипа, осъществил записа в Първо студио на БНР, са продуцентът Георги Еленков, звукорежисьорът Сава Лавсов, звукооператорът Данаил Иванов и звукотехникът Валери Колев.

Чуйте в звуковия файл представянето от автора Димитър Нинов на този съвсем нов запис във фонда на Българското национално радио, както и изпълнението на Смесения хор и Симфониния оркестър на БНР с диригент Любомир Денев-младши.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от