Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната между Тръмп и Туитър

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с регулация или спиране социалните медии, защото напълно заглушават консервативните гласове.

Заканата идва ден, след като Туитър стана първата социална медия, която постави предупредителен знак на публикации на Тръмп, подсказвайки на потребителите да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения.

От „ден първи“ в Белия дом Доналд Тръмп използва Туитър като основна платформа за своите послания и дори най-важните държавнически решения светът научава през социалната медия.

От години Туитър търпи критики, че не предприема действия срещу спорните туитове на Доналд Тръмп, които включват лични атаки срещу политически опоненти и конспиративни теории.

Този месец платформата представи новата си политика за борба с подвеждаща информация на фона на бума от фалшиви новини около пандемията от коронавирус.

Вчера Туитър постави предупредителни знаци на две публикации на Тръмп, в които той твърди, че гласуването по пощата е измама.

Потребителите на мрежата имат възможност да кликнат върху предупредителните знаци и те ги отвеждат към статия, която обяснява защо публикацията не е достоверна.

Действията на Туитър провокираха истинска лавина от туитове на Доналд Тръмп, който има 80 милиона последователи в мрежата.

"Републиканците чувстват, че социалните медийни платформи тотално заглушават консервативните гласове. Ние ще въведем строги регулации или ще ги затворим, преди да позволим това изобщо да се случи.", написа Тръмп и добавя:

"Веднага почистете онова, което направихте - СЕГА!!!"

Американският президент продължи и с туитове с твърдения, че гласуването по пощата е измама.

От Фейсбук и Туитър не са коментирали заканите на Тръмп за регулация и спиране. Американският президент не може да предприеме подобен ход без решение на Конгреса или на Федералната комисия по комуникациите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна