Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Белград и Подгорица съпътства опитите за отваряне на границите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постепенното отваряне на границите, белязало преминаването на острата фаза на разпространението на коронавирусната инфекция в Европа, предизвика нови търкания между Сърбия и Черна гора.

В началото на седмицата Подгорица обяви край на пандемията и отваряне на границата за редица държави, с изключение на Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич определи решението като политическо и обяви от своя страна, че няма да затваря сръбските граници за черногорци.

Черногорският премиер Душко Маркович обяви, че границите се отварят за пътници от държави, които съобщават за не повече от 25 случая на 100 хиляди души. Сред тези държави са Хърватия, Словения, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Австрия и Гърция, но не и Сърбия.

„Няма да нагазвам в тази кал“, реагира сръбският президент Александър Вучич и определи решението на Подгорица като политическо.

"От първия момент беше ясно, че решението е политическо и съм убеден, че то ще бъде променено - не защото те изведнъж ще заобичат Сърбия, но защото техните интереси го изискват. Сигурен съм, че ще потърсят основателна причина за промяна“, заяви Вучич.

Той допълни, че всички държави, за чиито граждани черногорските граници се отварят, имат по-висока смъртност от Сърбия.

Сръбската Дирекция за гражданска авиация наложи забрана на черногорския национален превозвач „Монтенегро еърлайнс“ да каца на сръбски летища. Сръбската дирекция съобщи, че е взела решението, защото действията на Черна гора засягат реципрочността във въздушния транспорт.

Отношенията между Белград и Подгорица се обтегнаха по-рано тази година след изостряне на противоречията между властите в Черна гора и Сръбската православна църква в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени