Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото време може да поречи на старта на пилотирания космически кораб "Дракон" на "Спейс екс"

Космиеският кораб Falcon 9 на SpaceX часове преди да излети
Снимка: Ройтерс

Лошото време може да осуети историческия старт на пилотирания кораб "Дракон" на американската частна компания "Спейс екс", след като дъжд и буря се спуснаха над космическия център "Кенеди", разположен на крайбрежието на щата Флорида, рано сутринта в сряда, предаде Франс прес.

От своя страна Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия могат да представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта, отбелязва агенцията.

Специалисти от НАСА и от компанията "Спейс екс" ще трябва да решат дали да не отложат старта за събота, другият възможен прозорец за изстрелване на космическия кораб.

"Нашето съвещание за метеорологичната обстановка в Атлантическия океан ще определи дали да пристъпим към старта", коментира ръководителят на компанията "Спейс екс" Илон Мъск.

Засега изстрелването е планирано за 16:33 ч. местно време (23:33 ч. българско време) от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Аполо 11.

На борда на пилотирания кораб "Дракон" ще бъдат американските астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли.

Това ще бъде първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки.

Може да гледате на живо изстрелването на Falon 9 тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!