Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Великобритания рискува "по-дълго и по-трудно възстановяване" от коронавирусната криза

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли предупреди в сряда, че икономическото възстановяване на Великобритания от коронавирусната пандемия може да бъде "по-дълго и по-трудно" от очакваното и може да са необходими нови предложения за стимулиране на растежа.

Бейли намекна, че може да бъде в ход по-нататъшното намаляване на лихвите и допълните покупки на държавни облигации, известни като "количествени облекчения".

"Банката е готова да направим всичко възможно, за да подкрепим домакинствата и бизнеса в Обединеното кралство през този период на икономически срив и да преодолеем това заедно", заяви той в статия за британския вестник The Guardian.

"С оглед на рисковете, с които се сблъскваме, разбира се, е правилно да обмислим в бъдеще и други възможности, като например намаляване на лихвите до безпрецедентна негативна територия", посочи Бейли и допълни: "Но също така е важно да разгледаме много внимателно въпросите, които биха могли да възникнат при такъв избор".

Коментарите му са факт, след като британската икономика се сви през първото тримесечие с най-силно темпо след последната световната финансова криза преди повече от десетилетие, тъй като във страната бяха въведените строги ограничителни мерки за борба с коронавирус в края на март.

Английската централна банка се наложи да намали извънредно на два пъти през март основната си лихвена ставка до рекордно дъно от 0,1%, за да се справи с идващия "икономически шок" от пандемията.

По-рано този месец тя прогнозира, че БВП на Обединеното кралство ще се срине с цели 14% тази година заради Covid-19.

Британското правителство пък отпусна държавни микрокредити до 50 000 британски лири за малките предприятия и многомилиардна схема за компенсиране на принудително пуснати в отпуск трудещи се, съгласно която правителството ще изплаща по-голямата част от заплатите до октомври.

По-рано тази седмица правителството заяви, че е готово да подкрепи силно пострадалите от коронавируса компании, които са от стратегическо значение и чиито срив ще навреди на икономиката, като подчерта, че средствата ще бъдат предоставени на база "само в краен случай".

Планът за подпомагане на бизнеса - наречен "Проект бреза" - ще се прилага само. след като дадена стратегическа за икономиката компания е изчерпала други източници на финансиране.

Шефът на АЦБ Бейли обаче посочи в сряда, че около една на всеки пет компании във Великобритания все още съобщава за временно затваряне или за пауза в търговията, докато почти една четвърт отчитат спад на оборота им наполовина.

Междувременно исковете за обезщетения за безработица скочиха ряко и сега равнището на безработица вероятно е около 10 процента, прогнозира той.

"Никой не може да бъде сигурен как точно ще се развие пандемията", добави Бейли пред вестник The Guardian.

"Има причини да се смята, че икономическата активност ще се върне с по-бързи темпове, отколкото при много минали рецесии, но зависи от това как мерките продължават да се облекчават, каква степен на естествена предпазливост се показва от хората и колко дългосрочни щети ще бъдат нанесени на икономиката от Covid-19.

"Рисковете несъмнено са в посока надолу - за по-дълго и по-трудно възстановяване“, заключи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна