Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания влиза в сила контактното проследяване и тестване за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Англия влиза в сила системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус. Според британския премиер Борис Джонсън системата „ще промени живота на хората“.

Целта на тази система, която ще открива хора, влезли в близък контакт със заразени с Covid-19, е да помогне за излизането на всички от карантината и преминаване към по-конкретни мерки.

Учените обаче предупредиха, че това не е „магическа формула“ и се очаква предотвратяване на 5 до 15% от заразяванията. Останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - имат свои версии на системата за контактно проследяване.

До момента всеки, който развие симптоми на коронавирусна инфекция, трябва да се самоизолира за 7 дни, а останалата част от домакинството - за 14 дни. Разликата сега е, че от днес всеки със симптоми трябва да поиска тест онлайн или да се обади на телефон 119.

Ако тестът е отрицателен,  цялото домакинство може да се върне към нормален начин на живот. Ако пробата обаче е  положителна, тогава специален екип ще проследи с кого заразеният е бил в близък контакт напоследък.

Всеки от контактните, изложен на риск, ще бъде инструктиран да се самоизолира за 14 дни, независимо дали е болен, или не. Всеки под самоизолация има право на платен болничен отпуск.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!