Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват конкретните суми по плана "Следващо поколение ЕС“

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се да бъдат обявени конкретните суми, които ще се разпределят по предложения от Европейската комисия план за икономическо възстановяване след пандемията от Covid-19.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи вчера създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро.

Тя заяви пред пленарната сесия на Европейския парламент, че "Следващо поколение ЕС" заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. евро.

Фон дер Лайен добави, че "средствата в размер на 750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на заеми от пазарите, като 500 милиарда евро ще бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства и 250 милиарда евро под формата на заеми":

„Парите ще се набират, като временно се повиши таванът на собствените ресурси, което ще позволи на Комисията да използва своя изключително силен кредитен рейтинг, за да заема средства на финансовите пазари. Това е неотложна и изключителна необходимост по време на неотложна и изключителна криза. "Следващо поколение Европейски съюз" ще инвестира в поправката на нашата социална машина, в защитата на Общия пазар и ще помогне за връщането на баланса в Европа“ , посочи тя пред европейските депутати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени