Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При прекратяване на делото по несъстоятелност на концесионера на мината

Над 100 работници в мина Оброчище може да не получат забавените заплати

| обновено на 28.05.20 в 14:22
Снимка: www.bnt.bg

Делото по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище може да бъде прекратено. Причината е в неизплатени в срок средства за развитие на производството от кредиторите. Ако това се случи, над 100 работници няма да могат да получат забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Окръжният съд в Добрич обяви в несъстоятелност фирмата „Евроманган“ ЕАД през март месец тази година по искане на „Енерго Про – продажби“ и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Още на 15 април Добричкият окръжен съд е приканил кредиторите по делото за несъстоятелност да предплатят съдебните си вноски, като най-големият сред тях е НАП. До този момент единствено „Енерго Про“ са извършили плащане. Синдикът на мината Иван Манолов споделя, че ако се стигне до прекратяване на производството, най-потърпевши ще са работниците.

Манолов е поискал от Министерството на енергетиката и назначаването на комисия, която да установи състоянието на мината, тъй като от повече от два месеца водата от галериите не се изпомпва заради прекъснато електрозахранване. Месец по-късно отговор от институциите все още няма.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна