Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рискове за децата с аутизъм в детските градини при сливането на групи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историята на Пламена Макариева и нейния син Калоян ни препраща към декларативната ни готовност да сме загрижени и готови да помогнем винаги на децата със специални образователни потребности, за да станат колкото е възможно по-пълноценна част от обществото. Заявки, програми и теории има. Практиката обаче се оказва трудна.

Калоян е на 5 години и страда от аутизъм. Преди извънредното положение той е ходел на детска градина до обяд, а следобед - на терапии.

Извънредното положение изкарал тежко заради изолацията. След края му терапевтите на Калоян препоръчали връщането му в детска градина.

Пламена говорила с учителките, но:

„Госпожата ми каза: „Имам лоша новина - мен ще ме изпратят в едно близко село да замествам, а другата госпожа ще я пуснат в отпуска, по-малко са децата в групата. Нашите деца от нашата група бяха 8 или 9, а от другата група, с която са събрани, децата са две. Директорката реши учителките от другата група да се занимават с децата“.

Така Калоян попада при учителки, които са абсолютно непознати за него.

Ако говорите със специалист, ще ви обясни, че всяка промяна при дете аутист може да доведе до регрес. Дори лампата в банята, ако сменим, може да изпадне в истерия. И аз, естествено, съм уплашена. Не ги обвинявам, защото той днес беше на детска градина. Той беше щастлив и се чувстваше много добре, но така се случи, че той ги хареса. Децата аутисти са барометър за добри и лоши хора. Ако му хареса, той отива, прегръща го и му е добре с него, но ако не го харесва, може да изпадне в истерия“, разказва майката.

Възмущението на Макариева е, че нещата не са обсъдени предварително с нея и не са съобразени потребностите на детето„Очаквах да има поне една учителка от нашата група, при положение че нашите деца са повече“.

Калоян се чувства добре. Директорката е обещала на майка му да направи разместване в групата. „Може би ще ни върне лелята, доколкото разбрах. Тя ме попита какво ще е най-добре за Калоян“.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени