Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Проф. Стилиян Йотов: И духът е форма на съпротива срещу статуквото

Валентин Калинов: Философията единствена има силата не просто да създаде светове, но и да ги постави под въпрос

| обновено на 28.05.20 в 13:25
проф. Стилиян Йотов
Снимка: Здравко Петров

„Истории и разказвачи“ е специално издание за юбилея на професор Стилиян ЙотовВ него различни автори споделят истории. Тази книга е философско-литературно-правна среща на едни от най-утвърдените, но и най-младите имена в многогласното ни хуманитарно и социалнонаучно поле. Истинско „приключение от различия“. Темите варират от еротика до "празно отношение", от философски сън до аграрен патос, от протестни движения до (анти)естетизъм, от литературно-утопичното до популисткото, а на моменти застават в прави линии, свързващи нефилософското с „още от“ философското, правата – с респекта към личността.

Ето какво разказва философът Валентин Калинов, автор в "Истории и разказвачи":

"Сборникът е почит към Стилиян Йотов като разказвач и като автор на истории. Неговите интереси са толкова широки, неговото поле на работа е толкова голямо и обширно, обхваща толкова много нишки, че, създавайки този сборник, ние решихме да отдадем почит на проф. Стилиян Йотов и на неговия юбилей, и изобщо на този тип преживяване на философията, който дължим на Стилиян. Световете, които тази книга описва, а те са любопитни и провокативни за мисленето и за живеенето, са отворени за всички хуманитари, философи и изследователи, а и изобщо за българската философска култура."

Валентин Калинов отбеляза, че в качеството на негови студенти, колеги и съмишленици сборникът предава своята обич и признателност към проф. Стилиян Йотов:

"Не само акт на признание, акт на дълбинно съмишленичество, което, разбира се, не е лишено и от полемика, каквото е истинското съмишленичество. Но и акт на съпротива. Защото този сборник беше завършен в едно време, което като че ли не беше време за философия, нито за мислене. Но по щастлива случайност и по Божие допущение то се оказа благодатно време за нас, за да свършим тази работа."

Под въпрос е самото понятие за философия. В този сборник ние показваме, че философията може да бъде и своето друго. Тя може да бъде разказ за други светове, за други възможности. Философията единствена има силата не просто да създаде светове, но и да ги постави под въпрос, да се усъмни в тях. И това е нейната същинска разрушителна и критическа сила. Това са кривите линии. Кривите линии обхващат и създават самия профил на философството, на едно усилие да се мисли извънредно. Философията е едно отърсване, едно събличане."

Колко е важно съмишленичеството 

Философът проф. д-р Стилиян Йотов е главен герой в "Нашият ден". Той сподели своето вълнение:

"Всичките автори в книгата са свързани с мен, но не така, че да зависят от мен. Те са колеги, приятели, съмишленици. Имат собствено развитие, собствена слава и на изследователи, и на писатели, и на много добри стилисти."

Проф. Йотов обясни, че за него този сборник е изненада и си е задал въпроса как изглежда в очите на тези хора, колко, дали и с какво е важен за тях. "Усещането е велико, неповторимо. Едно е да ти честитят роднини, друго – приятели и колеги и да го направят по този начин. Изведнъж да усетиш, че в това разноезичие си намерил дали съмишленици, дали събеседници, дали опоненти... и те да направят този жест..."

Съпротивата

"Радвам се, че по-голяма част от живота ми е минал в демокрация. Но изведнъж се оказа, че 30 години след промените ние трябва да си зададем въпроси за близкото и далечното минало. Тези автори са хуманитаристи, не политици, не са и толкова социални изследователи. Има нещо много интересно в това какво е значението на интелектуалеца, на хуманитара за едно турболентно време на нестихващ, несвързващ преход, на постоянно връщане към началото. Бунтът не е задължително да е през партиите, през улиците. Това е бунт, в който тези хора заявяват ясно своето място и нуждата от такива като тях и аз се радвам да съм един от тях." – каза проф. Йотов.

"Често празнуваме една дата, свързана с народните будители. Имам възможност да цитирам Брехт: "Тежко и горко на народ, който има нужда от герои". И си мисля, че докато говорим за будители, винаги предполагаме, че има много заспали... Затова не искам да използвам думата за будителство. Това е нежелание да се живее по един обикновен начин и да се покаже, че и духът е форма на съпротива, а не само на догонване и обобщение. Затова всички тези автори по някакъв начин или възкресяват необичайни автори, или хвърлят мостове между най-неочаквани изследователски полета. И това е съпротива срещу статуквото в мисленето, не само статуквото във всекидневието."

Съставители на книгата са Антоанета Колева, Стоян Ставру и Валентин Калинов. Автори са Александър Кънев, Александър Кьосев, Боян Знеполски, Валентин Калинов, Васил Видински, Калин Янакиев, Красимир Стоянов, Лидия Кондова, Петър Горанов, Стоян Ставру, Хараламби Паницидис, Янаки Стоилов. Те се съгласиха за много кратък срок да напишат текстове, които подават ръка към мисленето на Стилиян Йотов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени