Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето, осигурява фондация

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

За четвърта година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето. За БНР Стефан Чолаков от фондацията сподели, че всяко лято на почивка се изпращат 30 семейства за по 5 дни:

„Правим го, така го усещаме. До децата стигаме най-вече чрез читалища. Мога да кажа, че всички читалища в България са ни партньори. Те ни подават дечица, както и различни други доброволчески организации… Тази година призоваваме дечицата да се огледат и да видят техни приятели, които не са ходили на море и децата да ни подават всъщност кандидатите, които не са ходили на море“.

Критериите

„Ние изпращаме семейства, чиито деца никога не са виждали море поради финансови затруднения. Критериите са хората да обичат децата си, да се грижат за тях. Имам и един личен критерий - подбираме семейства, чиито родители не пушат. Имам мое усещане, че ако един родител пуши, а казва, че няма възможност (да го заведе на море) - или не обича детето си, или не е коректен с обявата, че няма възможност“

Благодарение на инициативата на море всяка година отиват заедно със семействата си около 100 деца. 

От „Ако си дал“ са обявили и нужди от дарения за почивките семействата без възможности. Те включват не само пари, но и хигиенни материали, бански, джапанки, чадъри:

„Семействата, които изпращаме на море, реално нямат нужда от никакви средства, тъй като ги вземаме от дома им, закарваме ги в базата ни в Поморие, там сме осигурили храна за целия период и съответно ги връщаме обратно в дома им след края на почивката“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!