Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тенев е новият носител на литературната награда „Дъбът на Пенчо“

Георги Тенев
Снимка: Ани Петрова
На 28 май отбелязваме годишнината от смъртта на големия български поет Пенчо Славейков. По този повод в София предстои връчването на литературната награда „Дъбът на Пенчо“. Наградата се присъжда от еднолично жури, а финансовата ѝ стойност е 0 лв. Създателят ѝ - литературният критик Светлозар Игов, сподели за БНР, че връчването е на място, където Славейков е ходил често – местността „Дъбовете на Пенчо“ до Семинарията в Лозенец:

„Бащата на Пенчо Славейков, старият поет Петко Славейков, купува през 1884 година това място. Той е имал обичай, в градовете в които се заселва, да закупува наблизо места за бахчи и градини. Тогава мястото е било абсолютно пусто. Нагоре са били пущинаци. Славейков купува това място, но никога не е построил вила. То започва да се заселва една след Първата световна война…“.

Славейков е пожелал да бъде погребан в това място, става ясно от стихотворението му „Псалом на поета“, написано до Мара Белчева. Той обаче умира в Италия и е погребан там. След Първата му световна война останките му са погребани в София, на място, на което е пожелал. През 80-те години в местността е поставен камък, на който е изписано, че Славейков е пожелал да бъде погребан в нея, допълни Игов:

„През 2007 година основах тази грамота, която няма никакъв материален израз. Това е една грамота, която представя копие от графиката на Харалампи Тачев, която изобразява Дъба на Пенчо. Тачев е бил главен художник на София. Той е създал герба на София. Прави и проект за гробница на Пенчо Славейков, която да бъде построена на това място, но този завет не е изпълнен“.

Наградата тази година е за цялостно творчество.

Всички носители на наградата досега са я получавали в началото на кариерата си, а след това стават все по-популярни и награждавани, изтъкна Игов. Носители са били Георги Господинов, Милен Русков, Елена Алексиева, Христо Карастоянов.

Новият носител на наградата, която ще бъде връчена днес, е белетристът и драматург Георги Тенев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна