Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка страна-членка с национален план по програмата "Следващо поколение ЕС"

България получава 2, 693 млрд. евро от Фонда за справедлив преход към климатична неутралност

| обновено на 28.05.20 в 17:30
Валдис Домбровскис и Паоло Джентилони на брифинг в Брюксел - 28 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните-членки на Европейския съюз, които искат да се възползват от фонда "Следващо поколение ЕС", ще трябва да изготвят национален план за възстановяване и устойчивост, който да съвпада с климатичните и дигитални цели на Общността, обяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис. Той уточни, че държавите могат да изготвят плановете си всяка година през април, заедно с програмите за национални реформи или пък през октомври предишната година  - заедно с проектоплановете за бюджета.

Вчера Еврокомисията обяви план за икономическо възстановяване от пандемията и проектобюджет за следващите 7 години.

Плановете за възстановяване ще бъдат оценявани от Европейската комисия и тук идва ключовата връзка с Европейския семестър, отбеляза Домбровскис:

"Когато представя националния си план, всяка страна-членка ще трябва да обясни какъв е неговият принос за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър. Това ще даде гаранции, че разходите имат правилни цели и са използвани добре. Това означава също, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна-членка".

Домбровскис добави, че всяка държава трябва да поеме политически ангажимент за осъществяването на реформите, както винаги е било при Европейския семестър.

Заместник-председателят на Еврокомисията припомни, че той обхваща икономическите и социални предизвикателства, което ще бъде заложено и в новия инструмент. Те ще трябва да намират решение според спецификата им във всяка страна-членка. 

Същевременно в Брюксел беше оповестено, че България ще получи 2,693 млрд. евро от Фонда за справедлив преход.

България ще получи 2,693 милиарда евро по цени от 2018 година от Фонда за справедлив преход. Това стана ясно при представянето на предложението на Европейската комисия на механизъм за публичен заем в подкрепа на зелените инвестиции заедно с Европейската инвестиционна банка.

Предложението бе оповестено от изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"За да помогнем на тези решения, решихме да направим фонда за справедлив преход - крайъгълен камък за нашето възстановяване. Ние ще го увеличим от предвидените до този момент 7.5 млрд. евро на 40 млрд. евро. Като разполагаме с повече ресурси, ние вярваме, че ще се придвижим по-лесно към зеления преход".

Фондът ще бъде укрепен с до 40 милиарда евро по механизма "Ново поколение ЕС". Целта е да се помогне на страните-членки да ускорят прехода си към климатична неутралност.

Седем еврокомисари представиха днес различните механизми по оповестения вчера от председателя Урсула фон дер Лайен план за възстановяване "Следващо поколение ЕС". В тези рамки ще действа и механизмът за възстановяване и устойчивост в размер на 560 млрд. евро.

Еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду и по европейския начин на живот Маргаритис Схинас представиха нов европейски здравен план, който цели да избегне липсата на координация между страните-членки, какъвто бе случаят при началото на пандемията с коронавируса.

"Тази криза показа много ясно, че нашият капацитет за колективен отговор трябва да бъде повишен до различно ниво. Нуждаем се от повече Европа в областта на общественото здраве. Казвам това от самото начало", каза Кириакиду.

Целта на програмата е да повиши устойчивостта на здравните системи и да спомогне за иновациите в сектора. Според еврокомисар Кириакиду, чрез нея ще е възможно по-добре да се подходи към трансграничните заплахи за здравето, а лекарствата ще бъдат налични и достъпни за всички. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!