Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом" - за важните решения на Америка

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом". Преди известно време тази книга на изтъкнатия американски журналист Боб Удуърд предизвиква бурна реакция от страна на американския президент, до такава степен, че той поиска Конгресът да промени законите за клевета. Сега българският читател има възможност сам да открие причините да това с новото издание от поредицата "Власт и отговорност".

В продължение на около 50 години Боб Удуърд е написал книги за 9 американски президенти, двукратен носител е на “Пулицър” (за отразяването на аферата „Уотъргейт“ и терористичните атаки от 11 септември 2001 г.). Той има уникален похват в работата си с всички хора, които интервюира. За книгата “Страх” е разговарял с десетки събеседници, като само един от тях не се е съгласил да бъде посочена самоличността му. Забележителни са уменията му да излага фактите и да изгражда процесите, чрез които описва неутрално човешки характери, обясни пред Радио София Свилен Спасов, автор и редактор на “Власт и отговорност”:

“Смисълът на тази поредица в думите “власт” и “отговорност” е не само политическата власт, но и на всяка от различните видове власти. Това е седмата книга и тя е твърде необикновена и заради главния герой в нея. Досега книгите, които излизаха бяха свързани с Рейгън, Чърчил, Леон Панета, Роналд Рейгън. Това са различни икони в световната политика, сходни личности, които носят огромно чувство за отговорност и играят по правилата. Този случай има друг представител, който нарича себе си не популист, а “популярист”. Той изникна сякаш от никъде в това състезание, но си има своя чар. Той също лъже като политиците, но не лъже досадно, лъже някак интересно.”

Книгата демонстрира политическа журналистика от изчезващ вид. В задълбоченото си изследване Удуърд разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом в последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика. Авторът е прекарал стотици часове в разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп, използвал е и проверена информация от документи, записки, дневници и др. 

Оказва се, разбира се, че има много достойни служители в американската администрация, които дори стигат до там да вземат поредната заповед от бюрото на президента, преди той да я подпише, защото е "убийствено глупава и е в разрез с националната сигурност на Съединените щати и стабилността в света."

Какво накара хората да гласуват за Доналд Тръмп, какви подробности от “кухнята” на Белия дом можем да открием в книгата на Боб Удуърд, за “играта на ръба” и политическите “икони” - чуйте в интервюто на Лили Големинова със Свилен Спасов. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от