Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция намалява ДДС в опит да стимулира възстановяването на икономиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт от 1-ви юни. Предложението за тази мярка е внесено в парламента за гласуване, като правителството очаква подкрепа и от опозицията.

Всички  парламентарно представени партии в южната ни съседка заявиха, че ще подкрепят при гласуването в петък предложението за намаляване на данъците в основни сектори.

Като част от програмата за възстановяване на икономиката, гръцкото правителството внесе промени за намалено данъчно облагане до края на месец октомври.  С по-ниски ставки ще се облагат туристическите пакети, заведенията за  чай, кафе и безалкохолни напитки, транспортни услуги.

Според законовото предложение от 1 юни до 31 октомври тази година ДДС се намалява от 24 на 13 процента за безалкохолните напитки, кафето, чая, както за билетите за кино, транспорта на пътници и багажа им (влак, метро, трамваи, градски и извънградски автобуси, въздушен и морски транспорт).

Намалената ставка на ДДС ще се прилага и върху консумацията на несъдържащи алкохол напитки на място.

ДДС се намалява и за туристическите пакети от 80/20 (т.е. 80 процента от цената на пакета с ДДС 13 процента, а 20 процента от стойността с ДДС 24 процента) на 90/10.

Ще се  помага на наемодателите, които бяха принудени да намалят наемите  в периода на карантината. 

Наемодателите се освобождават от данък върху дохода за частта от наема (40 процента), която няма да получат заради разпоредбите за борба с последствията на коронавируса върху икономиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!