Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плахо възстановяване на икономическите нагласи в еврозоната през май

Снимка: БНР

През май икономическите нагласи в еврозоната показаха първи признаци на плахо възстановяване след рекордните сривове през март и април, тъй като повечето европейски държави започнаха да разхлабват строгите карантинни мерки, които бяха въведени с цел ограничаване разпространението на коронавируса, показват резултати от редовно месечно проучване на Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през май до 67,5 пункта от рекордно априлско дъно на ниво от 64,5 пункта благодарение най-вече на предпазливо подобряване на нагласите в индустриалния сектор и сред европейските потребители за сметка на продължаващо влошаване в сферата на услугите и в строителството.

Сред четирите водещи икономики на еврозоната най-добро повишение бележат бизнес нагласите в Нидерландия (повишение на съответния индекс с 3,5 пункта), в Германия (с 3,2 пункта) и Испания (с 1,6%), докато във Франция беше отчетено поредно понижение с 0,3 пункта.

След като през април ЕК не разполагаше с данни от Италия заради наложените в страната много стриктни ограничителни мерки, през май индексът на икономическите доверие на Апенините се срина до 63,0 пункта от 83,7 пункта през март.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира пореден спад на бизнес нагласите в сферата на услугите, която по принцип генерира около две трети от БВП на еврозоната, като съответният индекс падна през май до -43,6 пункта от -38,0 пункта през април. Индексът, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, обаче се подобри слабо до -27,5 пункта от -32,5 пункта през април, а този при търговията на дребно до -29,7 от -30,1 пункта месец по-рано, докато в строителството беше отчетено понижение до -17,4 пункта от -16,1 пункта през април.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната потвърди предварителната оценка на ЕК за слабо повишение през май до -18,8 пункта от -22,0 пункта през април.

В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, отскочи с 11,3 пункта до 70,2 пункта, но все още остава близо до априлското историческо дъно от 58,9 пункта. Това отразява известно подобрение на плановете за заетост във всички проучвани сектори от икономиката на еврозоната, но отскокът на индекса успява да компенсира едва между една четвърт и една пета от неговия сумарен драматичен срив през месеците март и април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!