Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Covid Алианс“ формулира решения за хронично болни пациенти

Снимка: БГНЕС

Епидемията от коронавируса стана повод за въвеждане на дълго отлагани мерки в здравеопазването ни. Сред тях са онлайн консултациите с лекари специалисти, които станаха актуални през последните месеци по време на принудителната изолация. Около този извод се обединиха по време на онлайн пресконференция представители на браншовите организации на медици и други институции, участници в инициативата „Covid Алианс“ на Националната пациентска организация.

Целта на инициативата е да формулира нормативни, социално-здравни и дигитални решения за пациенти с хронични заболявания в условията на Covid-19. В дългосрочен план - да улесни дигиталното здравеопазване чрез прилагането на IT продукти, които да улеснят лекарите и пациентите в стабилно състояние по отношение на достъпа до терапия и лечение.

Председателят Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев:

„Пациентите с хронични заболявания се намират в параграф 22 по време на пандемията. Тук се проявиха и очевидни недостатъци на нашата система. Хронично болните са сред най-уязвимите при една Covid-инфекция. Жертвите са такива с хронично заболяване. Системата ни не е подготвена хронично болният да си седи вкъщи и да бъде обгрижен“.

Една от големите цели е да се съкрати пътят на пациента до лекаря и неговата терапия. Как може да стане това в условията на епидемия при пациентите с диабет – споделя проф. Цветелина Танкова от Българското дружество по ендокринология:

Противоепидемичните мерки са два пъти по-важни за хората с диабет, тоест, те трябва да останат вкъщи. Стана ясно колко е важно да имаме и други възможности за консултации на нашите пациенти“.

Според специалистите достъпът до здравеопазване по време на криза ще се улесни с използването на електронни рецепти и електронни протоколи. Но с тях трябва да се внимава, предупреди д-р Гергана Николова от българския лекарски съюз:

„Трябва да я има живата връзка, защото, колкото и да познаваме един човек, във всеки един момент би могло да настъпи нещо, което да е ново и да не може да бъде преценено добре дистанционно“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!