Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият стар проблем – радонът

Снимка: Pexels

Пандемията, предизвикана от последния коронавирус, насочи вниманието на учените към преосмисляне на научните приоритети, свързани не само с лечението на Covid-19, но и с профилактиката на белодробните заболявания. 

Сред тях освен тютюнопушенето и замърсяването с въглероден и азотен диоксид на въздуха, който дишаме, се открояват нерешените проблеми с проникването на радиоактивния радон и негови дъщерни продукти от почвите в сградите, които обитаваме. За тези изключително сериозни проблеми алармира и Световната здравна организация, която отдавна е регистрирала факта, че точно този тип рисково замърсяване е втората основна причина за разпространението на белодробен рак сред пушачите и първата по значимост – за непушачите.

Придвижи ли се напред справянето с „тихия убиец“, както мнозина наричат призрачния газ, който не можем да възприемем чрез сетивата си

Констатациите и вариантите на решения – от проф. д-р Добромир Пресиянов от Катедрата по атомна физика към СУ „Св. Климент Охридски“, който вече около тридесет години работи по проблема. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени