Eмисия новини
от 21.00 часа

Новият стар проблем – радонът

Снимка: Pexels

Пандемията, предизвикана от последния коронавирус, насочи вниманието на учените към преосмисляне на научните приоритети, свързани не само с лечението на Covid-19, но и с профилактиката на белодробните заболявания. 

Сред тях освен тютюнопушенето и замърсяването с въглероден и азотен диоксид на въздуха, който дишаме, се открояват нерешените проблеми с проникването на радиоактивния радон и негови дъщерни продукти от почвите в сградите, които обитаваме. За тези изключително сериозни проблеми алармира и Световната здравна организация, която отдавна е регистрирала факта, че точно този тип рисково замърсяване е втората основна причина за разпространението на белодробен рак сред пушачите и първата по значимост – за непушачите.

Придвижи ли се напред справянето с „тихия убиец“, както мнозина наричат призрачния газ, който не можем да възприемем чрез сетивата си

Констатациите и вариантите на решения – от проф. д-р Добромир Пресиянов от Катедрата по атомна физика към СУ „Св. Климент Охридски“, който вече около тридесет години работи по проблема. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от