Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според австрийски пулмолози пушачите са по-податливи на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Рискът от възникване на усложнения при боледуване от Covid-19 е по-висок при пушачите, съобщава Австрийското общество на пулмолозите.

Прессъобщението на австрийските специалисти беше публикувано във връзка с предстоящия 31 май -  Световния ден без тютюнопушене.

Генералният секретар на Обществото на австрийските пулмолози Бернд Лампрехт отбелязва, че неотдавнашен метаанализ на 2 473 активни пушачи, заразени с Covid-19, е установил, че рискът от развиване на тежките форми на заболяването при тях се повишава с 45 на сто.

А друго изследване констатира, че пушачите 2,4 пъти по-често, в сравнение с непушачите, попадат в интензивните отделения заради заболяване от новия коронавирус и се нуждаят от изкуствена вентилация на белите дробове. Смъртността при тях също е по-висока в сравнение с тази на бившите пушачи и на непушачите.

Освен това хроничната обструктивна болест на белите дробове може силно да усложни протичането на заболяването от Covid-19.

Засега обаче учените и медиците не се единни по въпроса дали тютюнопушенето е благоприятен фактор за развитието на коронавируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна