Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 40% от обектите не са отворили

Туризмът се опитва да се изправи на крака, резервациите - плахи

| обновено на 29.05.20 в 11:48
Снимка: БГНЕС

Летният сезон е силно закъснял, както и подготовката за него, заяви пред Радио София Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Туризмът бе обявен за рисков отрасъл и сега банките трудно отпускат кредити, необходими на хотелиерите, за да обновят базата за предстоящия сезон. Няма обект, който в момента да работи на печалба, а около 40% изобщо не са отворили, тъй като не могат да си позволят разходите за персонал. 

Въпреки трудностите и несигурната обстановка обаче хотелите, сезонът трябва да стартира най-късно края на месец юни. От Асоциацията на хотелиерите не залагат големи надежди той да бъде успешен, но е важен, за да се задържат на пазара. За възстановяване на туризма обаче можем да говорим най-рано 2021 година, смята Димитров.

Браншът ще разчита изключително на българските туристи това лято. Концесионерите вече обявиха по-ниски цени на плажни принадлежности, а хотелиерите предлагат по-изгодни условия и цени на пакетите. Разчита се и на разбирането, че изборът на български дестинации е в подкрепа на националната икономика и по този начин се осигуряват средства, които след това ще бъдат инвестирани за здравеопазване и образование. 

"Трябва да проявим отговорност, доза патриотизъм и въпреки някои неуспехи да изберем българското. Проблеми има навсякъде, но не бива да сме нихилисти. В България има прекрасни дестинации," отбеляза Атанас Димитров. .

Секторът  "Туризъм" създава 12-13% от брутния вътрешен продукт. Това е специфичен бизнес, много различен и от храните и лекарствата, които са бързооборотни стоки. Туризмът има големи амортизации и непрекъснато изхабяване на базата, а за генериране на единица оборот са ангажирани изключително много хора, а трудът не намалява данък добавена стойност.  В краткосрочен и дългосрочен план е изключително важно да се стабилизира този сектор, защото рухне ли той, ще рухнат и всички по веригата - храни, доставчици, всички съпътстващи бизнеси, които са много и дават препитание на още поне 200 - 300 хиляди души. 

В началото много бизнеси имаха затруднения по кандидатстването за мерките за подкрепа, тъй като са имали неплатени задължения към държавата (осигуровки и данъци), но вече е постигнат компромис, и ако задълженията са декларирани, но неплатени, собствениците могат да кандидатстват за държавна подкрепа, обясни Димитров. 

Успяват ли хотелите да спазват с противоепидемичните мерки, какви са трудностите им при кандидатстването за държавна подкрепа и ще бъдат ли по-ниски цените на българското Черноморие тази година можете да чуете в интервюто на Антония Руменова с Атанас Димитров.
И поглед към ситуацията "на терен" - Галя Новакова, Велин Шейтанов и Мария Петришка, представители на хотелски комплекс в Земен, къща за гости в село Врабча и семеен хотел в Панагюрище споделиха какви трудности срещат, дали са получили подкрепа от държавата и кога очакват да започне реалното възстановяване в сектора. Чуйте в анкетата на Антония Руменова:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна