Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнат Арсенов: Няма да се чака 1 година за връщане на суми от туроператори

Снимка: БТА

През предстоящото лято Комисията за защита на потребителите ще следи и проверява дали се изпълняват обещаните на туристите допълнителни бонуси или екстри към офертите, които се отправят антикризисно с цел привличане на повече клиенти. Това стана ясно от думите на Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите. В интервю за "Хоризонт" той препоръча потребителите да пазят своите индивидуални договорености и потвърждения за резервация с условията, посочени там и да не се предоверяват само на изложеното на сайта на съответния хотел например. 

В условия на отменени пътувания заради извънредното положение и кризата с Covid-19 някои от потребителите ще потърсят обратно заплатените суми и няма да се възползват от възможността да получат заместващи ваучери. При отмяна на почивки и екскурзии от туроператорите законът предвижда в 14-дневен срок туристите да получат обратно заплатената сума по договора, но без право на допълнително обезщетение, тъй като няма вина нито на туроператора, нито на потребителя, уточни Арсенов. В закона за мерките, свързани с извънредното положение обаче има текст, който отлага този срок и от 14 дни той става до 1 година.
яма да се чака една година. Сигурно още от ранната есен ще започне възстановяването на парите на част от клиентите и не се очаква да се чака цяла година", прогнозира Игнат Арсенов.

Дава се възможност на туроператорите да предложат първо ваучери на туристите. Ако туристът не приеме предложения му ваучер и не се постигне споразумение, например за друг, заместващ пакет, тогава той има право да иска обратно сумата, която е платил.

Ваучерът е документ, който дава право на туриста, със сумата по него, да се пренасочи към друга почивка или екскурзия. Така се разширява кръгът от оферти, които потребителят на туристическа услуга може да избере и да използва парите си и за друга дестинация извън първоначалната, която не се е състояла заради кризата с коронавируса и извънредното положение.

Ако сме имали резервация за екскурзия до Париж или до Италия, страх ни е да пътуваме в Италия, няма пречка с този ваучер, ако туроператорът предлага оферти на българското Черноморие например или в българските зимни курорти, да се използва този ваучер за друга почивка“, поясни Арсенов.

Ако се отказваме от пътуване, планирано в по-далечен период от време, например през септември или октомври, хотелът работи, има полети, но по лична причина не желаем вече да пътуваме, тогава в сила е самият договор с туроператора и неговите клаузи, предвиждащи съответната неустойка, подчерта Игнат Арсенов.

Ако имаме индивидуална резервация за хотел или самолетни билети, от които се отказваме, всичко ще зависи от правилата и условията на съответния хотел или авиокомпания за анулиране на престоя или пътуването.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна