Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Виктор Райчев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме годишнини на важни фигури и институции в музикалната история на България.

Повод да припомним творчеството на диригента и композитор Виктор Райчев е 100-годишнината от рождението му. Неговото име е свързано преди всичко с дейността на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, където той в продължение на 30 години е на диригентския пулт и на чиято сцена са поставени всички негови оперети, които бързо стават любими на публиката.

Виктор РайчевВиктор Райчев е роден на 24 май 1920 г. в семейство, от което произлизат още двама забележителни български музиканти: братята му Александър Райчев - големият наш композитор, и Ромео Райчев - известният оперен диригент. Отначало пътят на Виктор Райчев е далеч от музиката, въпреки че от 14-годишен свири на различни инструменти. Той завършва стопански науки в Софийския университет, но когато отбива военната си служба, организира самодеен ансамбъл - увлича се от творческата работа и скоро постъпва в Музикалната академия. Там учи дирижиране при Асен Димитров и композиция при Парашкев Хаджиев.

Още както студент Виктор Райчев ръководи ансамбъла при Профсъюзния дом, а след дипломирането си през 1952 г. е назначен за диригент в Държавния музикален театър “Стефан Македонски“ (сега Национален музикален театър). Там преминава цялата му кариера: през 1959 г. става главен диригент, от 1962 до 1967 г. е директор на театъра, а през 1982 г., поради заболяване, се оттегля от активна дейност.

С цялостната си дейност Виктор Райчев допринася за професионалното израстване и утвърждаване на оперетния театър в България. В този период той композира и шестте си оперети, бързо станали популярни: „Младостта на Маестрото“, "Женски герои“, “Бал на жените“, “Щастливеца“, “Къщичка от карти“, “Хъшове“. Райчев композира още хорово-оркестрови творби като „Молитва от Ботев“, “Смъртта на Самуил“, и камерна музика - 12 пиеси за пиано, “Серенада“, хорови песни. Виктор Райчев умира на 5 януари 1999 г.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване на уважаваната диригентка Росица Баталова, която в продължение на дълги години работи с Виктор Райчев. Чуйте в звуковия файл.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!