Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага фонд от 15 млрд. евро в подкрепа на стратегически фирми

Тиери Брьотон, еврокомисар за вътрешния пазар и услуги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи създаването на фонд от 15 млрд. евро, който да инвестира в стратегически компании, отслабени от коронавирсната криза, съобщава Ройтерс.

Предложението, което трябва да бъде одобрено от правителствата и Европейския парламент, идва, след като компаниите по света станаха уязвими за враждебни поглъщания, тъй като имаше спад на цените на акциите и по-малко възможности за финансиране по време на коронавирусната криза.

Новият фонд на ЕС ще може да закупува дялове или да предоставя заеми на стратегически компании в сектори като здравеопазване, космическа индустрия, отбрана, цифрови и зелени технологии, заяви на пресконференция в петък еврокомисарят за вътрешния пазар и услуги Тиери Брьотон.

Притесненията относно уязвимостта на някои европейски компании нараснаха през март след съобщения, че администрацията на Съединените щати се стреми да получи достъп до базираната в Германия биотехологична компания CureVac, работеща върху нова технология, която може да намали разходите за производство на ваксини. Европейската комисия реагира на информацията като обеща 80 милиона евро на CureVac.

Европейската финансова подкрепа ще бъде насочена към компании, "които се нуждаят от повече капитали, за да продължат разширяването си", посочи Брьотон и добави, че също така ще позволи на фирмите да избегнат "помощта" от нежелани партньори.

Новият фонд е малък в сравнение с големите държавни инвестиционни фондове, които разполагат със стотици милиарди за инвестиране в стратегически фирми. Очаква се обаче финансовата му мощ да бъде увеличена чрез привличане на частни инвеститори посредством предоставяне на гаранции.

Комисията изчислява, че 15-те милиарда евро, които ще бъдат взети от финансовите пазари, "биха могли да генерират инвестиции до 150 милиарда евро" през следващия 7-годишен бюджетен период 2021-2027 г., се казва в документ на ЕС.

Фондът е част от по-широк план на съюз за подпомагане на компаниите, нуждаещи се от финансова капиталова подкрепа.

Други предложения включват 26 милиарда евро "инструмент за платежоспособност“, който ще осигури временна подкрепа на здрави компании, засегнати от кризата Covid-19, както и фонд за 15,3 милиарда евро, който ще инвестира в по-малки фирми и компании, работещи в инфраструктура, изследвания и социални въпроси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!