Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вълчев даде година гратисен период на основното училище в Поликраище

Министърът на образованието Красимир Вълчев обсъжда съдбата на основното училище в Поликраище
Снимка: Здравка Маслянкова

Министърът на образованието Красимир Вълчев даде една година гратисен период на основното училище в горнооряховското село Поликраище и обеща да не го закрива. След протеста тази сутрин на местните хора в защита на училището, просветният министър се срещна с тях следобед.

Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Поликраище ще отвори на 15 септември, въпреки решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за неговото закриване. Училището ще го има, но с условия, които трябва да бъдат изпълнени за една учебна година, посочи на среща с местните хора образователният министър Красимир Вълчев:

"Те трябва да запазят или да увеличат децата, да повишат образователните резултати. Това, което се е случило – вторичната сегрегация, частично да бъде преодоляно. Ще откажем предложението на Общината, защото в последните години това ни е политиката".

Министър Вълчев посочи, че е отказал в последните години закриването на 8 училища, а Министерството е дало допълнително 100 милиона лева за малки училища и такива с концентрация на деца от уязвими групи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени