Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът в Европа се нуждае от 720 млрд. евро тази година за подобряване на ликвидността

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Според най-добрите ни изчисления бизнесът в Европа ще се нуждае от 720 млрд. евро през тази година, за да покрие изгубената от пандемията ликвидност". Това съобщи изпълнителният заместник председател на ЕК, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя предложи създаването на инструмент в подкрепа на платежоспособността. Очаква се той да помогне за преодоляването на социално-икономическите последствия от пандемията:

"Този инструмент ще се фокусира там, където бизнесът има най-голяма нужда от подкрепа в резултат на пандемията. Затова се фокусираме върху най-пострадалите страни-членки и сектори и държавите, които имат най-малки възможности да осигурят подкрепа на капитала. Предлагаме да се мобилизират 300 млрд. евро за капиталови инвестиции в надежден бизнес чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции. Част от гаранциите ще бъдат налични още през тази година. Това е временен инструмент, защото целта е да бъде в помощ на тази криза".

По-късно еврокомисарите по икономиката Поало Джентилони и вътрешния пазар Тиери Брьотон предложиха създаването на нов стратегически инструмент със същата цел.

Джентилони заяви: "Само под шапката на "InvestEU", първоначалното ни предложение предвиждаше 4 тематични прозореца, които вече получиха одобрението на законодателните органи  - устойчива инфраструктура, проучвания, иновации и дигитализация, малки и средни предприятия, социална инфраструктура и умения. Сега предлагаме почти удвояване на гаранциите на "InvestEU" - от първоначалните 38 млрд. на 75 млрд. евро с пети прозорец".

Този прозорец ще се фокусира върху нуждите в бъдеще на европейската икономика и ще защитава стратегическата автономия на ЕС в ключови сектори. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна