Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

162 години българско просветно и културно средище в Болград

Снимка: Болградска гимназия

Толкова се навършват тази година от създаването на прочутата Болградска гимназия „Георги С. Раковски“ в Одеска област, Украйна, където живеят хиляди потомци на някогашните български преселници в Бесарабия. Възпитаниците на престижното училище в момента са 493-ма и броят им нараства, въпреки че като цяло числото на постъпващите в учебните заведения в района намалява по социални и демографски причини. Българският език е задължителен предмет, а освен него се изучават българска литература, история и традиции и обичаи на българите.

Интересно е, че Болградската гимназия е предпочитана не само от децата с българско потекло, но и от другите национални общности. Според директорката Снежана Скорич това се дължи на качеството на учебния процес и на многобройните прояви и дейности, насочени към възпитаването на родолюбие и уважение към културното разнообразие и традициите на различните общности. Както и за нашите училища, тази учебна година там ще приключи „дистанционно“. Проблем е провеждането на изпита за приемане в български висши учебни заведения, който обикновено е в края на юни, началото на юли. Предстои да се уточни дали той ще се отложи за края на юли-август, или класирането ще е по успех от дипломата. Повече чуйте от интервюто с директорката на училището Снежана Скорич.

Съобщение на МОН за начина за кандидатстване в български вузове на българчета от чужбина.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от