Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани
Снимка: Зелени Балкани
Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско.

Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала обратно към България, след като прекарала зимата в гръцката част на Източните Родопи, но заради лошото време и мъглата се е приземила в района на Кърджали, където е била отстреляна от бракониери.

Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е издъхнал в Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани". Районната прокуратура в Кърджали е образувала преписка и се води разследване.

“Един от освободените от нас черни лешояди, беше прострелян и загина. Усилията за запазването на този вид датират от 30 години, от създаването на “Зелени Балкани”. През този период трябваше да отстраним причините, които са довели до изчезването на лешоядните птици в България, през 60-70 години на XX век.”, казва Ивелин Иванов, ръководител на програмата "Светло бъдеще за черния лешояд" към екосдружението.

Според него една от причините за изчезването му - отстрелването от бракониери, е проблем, останал в миналия век, но за съжаление това и в днешно време е реална опасност за грабливите птици.

Според Ивелин Иванов каквито и законодателни мерки да бъдат предвидени и вкарани в закона, по-важно е тези, които са сега действащи, да бъдат спазвани. “Огромният проблем за мен е, че и към момента има действащо правозащитно законодателство, има предвидени санкции.
Спорен е въпросът малки ли са, големи ли са, дали не могат да бъдат по-строги, както казват - изравнени с други действия, спрямо хората, но и малките санкции, които са предвидени, когато не се спазват, това е обезсърчаващото и това води до беззаконието”, допълва екологът.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени