Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николина Христова: Изборите във ФИГ са въпрос на лоби

Николина Христова
Снимка: FIG

На 15 юни Международната федерация по гимнастика трябва да реши дали конгресът на централата, който е изборен, ще се проведе през октомври тази година или ще бъде отложен за 2021. Това е важно за нас, защото България издига 6 кандидатури за ръководните структури. Една от тях е на бившият генерален секретар на БФ по Акробатика Николина Христова. В момента тя е вицепрезидент на Техническия комитет в това направление и ще кандидатства за трети мандат.


"Конгресът беше предвиден за октомври месец тази година. Не сме на ясно дали той ще се проведе. Все още нищо не мога да кажа за кандидатурите по отношение на Техническия комитет в акробатиката. Няма яснота колко ще са те, кои ще са кандидатите и как ще се преборим с тях. Аз вече два цикъла съм в техническата комисия. Мога да кажа, че до момента работим много спокойно. Смятам, че постигнахме доста добри резултати. Надявам хората да оценят това и да гласуват за нас. Тези избори категорично са въпрос на лоби. Убедена съм в това.", това заяви специално за БНР бившият генерален секретар на БФ по акробатика Николина Христова.


"Уговорки винаги е имало и винаги ще има. Това са 140 държави, които са членки на ФИГ. Преди конгрес нещата се случват на ниво континенти. Била съм свидетел как някои континенти работят толкова съвместно, толкова целенасочено и в една посока, докато Европа, от тази гледна точка е доста разединена. На предния конгрес аз получих изключително висок резултат. Все още нямам идея кой ме подкрепи, но може би това бяха 85 процента от участниците", допълни Христова.


"Нещата по отношение на спорта започват да стават по-ясни. Отвориха системата по която може да се кандидатства отново за домакинства на световните купи следващата година. Нашата световна купа не я отказахме, отложихме я. Сега ще ни се даде възможност да си подадем апликационата форма, но датите, които ние ще изберем ще са с предимство на фона на новите държави, които желаят да организират състезания догодина. Този период е до края на юни. За това ние другата седмица ще се съберем на УС и ще решим кои ще са новите дати. За съжаление отложиха и световното първенство за догодина. Новите дати са заложени през юни. Домакин остава Лозана", сподели още Николина Христова.


"По отношение на спортната дейност у нас, нещата започват да се възстановяват. Клубовете вече са по залите, спазвайки всички изисквания. Децата са се завърнали с голям ентусиазъм. Няма отлив, което е страхотно", завърши Христова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от