Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според учените градовете в Ханаан са били заселени от един и същ народ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международен екип палеогенетици получи първите детайлни данни от генетичната история на Близкия изток, което е позволило на учените да изяснят, че всички градове от библейския Ханаан са били заселени от един и същ народ, пише в публикация на сп. „Сел“.

„Въпреки че са живели в различни градове-държави ханаанците много са си приличали един на друг от културна и генетична гледна точка. Подобни сходства са били присъщи за всички индивиди, чиито останки са открити в Ханаан. Това води до извода, че всички негови обитатели са били една напълно обособена демографска група“, изтъква генетикът Лиран Кармел от Еврейския университет в Ерусалим.

Според библейските текстове Ханаан представлява събирателно название на редица страни в западната част на Близкия изток, включващи много градове-държави, Финикия и държавите на хетите и амореите. За културата и произхода на ханаанците не се знае нищо, тъй като досега не са открити писмени свидетелства за техните миграции и бит, защото те използвали неизпечени глинени плочки, които били нетрайни. Известни са само азбуката, религиозните вярвания и данните за политическата система на тези народи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!