Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво крие опаковката на аферата с боклука

Евдокия Манева и Атанас Чобанов пред БНР

Снимка: БГНЕС

"Схемата с боклука е само опаковка на битка за частично преразпределение и в сферата на боклука, но става дума за други взаимоотношения". Това каза пред БНР Евдокия Манева - бивши министър на екологията в правителството на ОДС и зам.-министър на околната среда и водите в първото правителство на Бойко Борисов. Според нея, ако е ставало дума само за отпадъците, схемите щяха да бъдат изяснени още с първата вълна на разкрития, благодарение на сигнали тогава от италианската полиция, но това не се случи. По думите ѝ е жалко, че се компрометира едно такова важно министерство.

Евдокия Манева/Снимка: БНР

"Става дума за по-сериозни бизнеси, за битка между много богати хора, свързвам това явление с един намек на г-н Валери Симеонов, че е дошъл ред на един много голям бизнесмен, а знаете, че Красимир Живков е протеже на този голям бизнесмен. По нататък кой с кого е свързан и какво делят - не знам, но знам, че г-н Живков не беше случайно в Министерството на екологията и това може да се проследи в двата му мандата, стига някой да иска да го направи", обясни тезата си Манева и добави, че в първоначалния вид на кабинета на министъра на екологията Нено Димов (вече бивш, след като подаде оставка - бел.ред.) Красимир Живков не е бил включен, а се е появил там няколко седмици по-късно. "Мисля, че Нено Димов не си е избирал заместниците, те са му поднесени като хора, с които той трябва да работи", заяви още Манева.

Тя посочи, че много материали, свързани с нарушения в МОСВ, са внасяни в прокуратурата, попадали са и в разследващи журналисти, но нищо не е направено. 

Бившата екоминистърка заяви, че нито една нотификация не може да се подготви, без да се направи от експерт, без да се подпише от директора и тогава да отиде при зам.-министъра, ако той е оторизиран да подпише, или да се подпише от министъра:

"Възловата фигура е директорът на Дирекция "Отпадъци", но в момента за него изобщо не става дума, защото може би той е представител на друга групировка, която сега надделява. Това са мои предположения. Директорът е решавал всичко. Ако някой е оказвал натиск върху служител, който се е отказвал да подпише документ, това го прави директорът на РИОСВ или директорът на дирекция. Аз съм сигурна, че Живков не се е обаждал на някой специалист да каже да подготви нещо или да подпише. Става по съвсем друг начин". 

Журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов, главен редактор на сайта, заяви в предаването "Неделя 150", че Красимир Живков е техен "стар познайник" и още през 2018-а година, когато е бил засечен в тяхното разследване "GPгейт" - отнасящо се за списъци с комисионни, където той е присъствал като "зам. на МОСВ":

"Ние направихме хипотезата, че е той, тъй като направихме връзката с Валентин Златев и с проекти, които се движат от г-н Живков, и той излезе в отпуск по нареждане на премиера, заедно с още няколко души държавни чиновници, които бяха в списъците. След това разследването беше успешно смачкано и потулено и Красимир Живков се върна на работа. Явно е бил ключова фигура в МОСВ за разпределяне на финансови потоци".

Чобанов посочи, че сега е станало ясно, че Живков е свързан и с управлението на отпадъците.  

"Направи ни впечатление в нашата работа колко ревностно държавата пази списъка с фирмите, които внасят боклук. Оказа се, че има над 500 фирми, които внасят боклук от държави, които са извън ЕС, а смятайте колко внасят от държави в ЕС, където това не се води даже внос, а вътрешна доставка". 

По думите на журналиста този списък е на най-голямата тайна в държавата: "Явно там са навързани интереси, които могат да предизвикат трус в държавата, ако бъдат разкрити", предположи той.

Атанас Чобанов

"Основният проблем на боклука в България е, че той се изгаря в инсталации на един бизнесмен, който е само консултант на топлофикации, говорим за г-н Ковачки, и се изгаря при условия на горене, които не са оптимални, за да не се замърсява околната среда", обясни главният редактор на "Биволъ".

Според него разкритията за боклука в плевенско са отклоняване от основната тема, тъй като едно е някакво незаконно сметище в Червен бряг с 40-50 тона боклук, друго е когато говорим за 1,6 млн. тона боклук, за който има разрешение една от фирмите, свързани с Ковачки. Разбирате ли за какви мащаби говорим".  

Цялото интервю на Диана Янкулова с Евдокия Манева и Атанас Чобанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!