Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на родители в София заради класирането в детски ясли и градини

| обновено на 01.06.20 в 17:32
Родителите искат парични компенсации под формата на ваучери.
Снимка: БГНЕС


Родители на деца от София, които не са приети в общински детски градини и ясли се събраха в 9 часа на протест пред Столичната община. Основните им искания са некласираните да получават парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина. 

Причината за протеста им е последното голямо класиране за детски градини и ясли, при което около 7000 деца не са приети. Родителите настояха за равен достъп до образование за всички деца.

"Това, което искаме, е парите за издръжка да следват детето. Въпросът е, че вече 10 години няма места и в частните детски заведения. Обяснете на това сладко дете с опашките защо трябва да гледа през оградата как другите си играят", сподели майка.

Част от родителите бяха приети на разговор със заместник-кмета на Столичната община Тодор Чобанов.

"Компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна", обясни той:

"Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти".

Тодор Чобанов добави, че около 1500 допълнителни места ще бъдат пуснати с есенното класиране.

След 2-3 седмици ще има нова среща, на която Общината ще предложи конкретни решения. Родителите са поискали да разговарят и с премиера Бойко Борисов.

Един от организаторите на протеста - Симона Григорова и обобщи и останалите искания на протестиращите:

"Спешно строителство при пълна прозрачност и поставяне на крайни срокове, като част от тази пълна прозрачност искаме да има граждански контрол, така че наистина да е прозрачно, а не както е в момента, хората, които кандидатстват, реално да нямат представа какво точно се изгражда в момента. Докато се изградят тези градини, да се компенсират всички неприети деца“.

Детска градина Варна

На интернет страниците на учебните заведения днес, трябва да бъдат публикувани списъците с класираните в първи клас ученици на първото класиране в училищата в София.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!