Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити след сигнал от слушател на „Хоризонт“

ББР ще поиска разширяване на обхвата на програмата

Снимка: Ани Петрова

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще направи цялостен преглед на програмата на правителството за безлихвени кредити на физически лица след сигнал от слушател на „Хоризонт“.

Таня Григорова е екскурзовод, самооусигоряващо се лице и от три години е на пазара. Тя се опитала да се възползва от програмата за безлихвени кредити за самоусигоряващи се, които не могат да упражняват професията си заради Covid-ограниченията. Обаче:

Условието за получаване на парите е или да си прекратил дейност, или да имаш 20% спад в приходите в сравнение с миналата година. Банката ми каза, че документите са наред. Но след 10 дни ми съобщиха, че тъй като нямам прекратяване на дейност, кредитът не може да ми бъде отпуснат. Отказът е Българската банка за развитие“.

От ББР обявиха, че неодобряването на кредита е, защото Григорова не отговаря на условията, а и имала подписан трудов договор, чието действие започва от 1 юни. Ситуацията се случва обаче през май.

„Във всеки конкретен случай потребителят може да потърси съдействие от ББР по отношение на тези хипотези. Нашата комисия проверява всички клаузи от типовите договори, които потребителите ще подпишат за предоставянето на този тип кредит“, поясни пред БНР Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Тъй като ББР се сблъсква с много подобни казуси, ще поиска от правителството разширяване на обхвата на програмата, без това да налага допълнителна капитализация на банката или промени по сумите.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна