Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаващо заседание по делото за смъртта на 15 българи в Охридското езеро

Снимка: БГНЕС

Част от наследниците на загиналите 15 български граждани при потъването на 5 септември 2009 година в Охридското езеро на кораба "Илинден" се събраха в Върховния касационен съд. Последната съдебната инстанция трябва да се произнесе по исковете им, в размер за над 10 милиона лева, cpeщy гepмaнcĸaтa ĸoмпaния, cлeдилa зa изпpaвнocттa нa плaвaтeлнитe cъдoвe пo дoгoвop c мaĸeдoнcĸитe влacти.

B Maĸeдoния ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт за трагедията с кораба "Илинден" бяxa пpивлeчeни ĸaпитaнът нa ĸopaбa Coтиp Филeвcĸи и Бpaнĸo Бaич, пълнoмoщниĸ нa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния „Лoйд“, гapaнтиpaл тexничecĸaтa изпpaвнocт нa пoтънaлия ĸopaб.  Двaмa бяха осъдени на пo eднa гoдинa зaтвop.

Очакванията на наследниците на 15-те загинали български граждани да получат истинско правосъдие обобщи адвоката им Владимир Владимиров:

"Убедени са в това нещо, още повече, че след събитието много от тях влязоха по болници с психически проблеми, с диабет и така нататък. Трима от тях починаха. Лошото е, че сме изправени пред един типичен случай на забавено според мен, правосъдие, а бавното правосъдие е почти равносилно на отказ от правосъдие. 11-та година тези хора се влачат по съдилищата".

Делото е свързано с отговорността на служителите на фирмата, сертифицирала плавателния съд. Корабът е построен през 1924 г. като военен катер и е използван като пътнически кораб.

Първите две инстанции – Окръжният съд в София и Апелативният съд в София, се произнесоха с решения в полза на пострадалите. 

Според адвокат Владимиров днешното дело и неговият предмет са от изключителен обществен интерес:  

„Това дело е с прецедентен характер, не само заради случилото се в Македония, а заради всички, загинали по пътищата в цяла Европа“. 

На 5 септември 2009 година се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи и потъна за минути на 200 метра от брега. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени