Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама инженери за бъдещата Национална детска болница

Пред Министерския съвет на 17 май се проведе протестна акция с подписка за изцяло нова Национална детска болница.
Снимка: БГНЕС

Няма физическа възможност сградата, която се планираше за Национална детска болница, да бъде съборена чрез взрив. Това ще се случи по механичен начин, ще отнеме около 2 години и ще струва между 3 и 5 милиона лева. Това обясни в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Десислав Мераков от фирмата, правила обследването на скелето в карето на Александровска болница в София. Няма опасност за метрото заради дейностите по събарянето, увери той.

След събарянето на сегашното скеле парцелът физически няма да може да събере това, което искат протестиращите за истинска детска болница, подчерта Десислав Мераков.

Сградата е проектирана в края на 80-те години, завършена е в началото на 90-те години и е проектирана е съгласно нормите за сеизмичност от 1987 г., които могат да се определят като сравнително съвременни, върху тях стъпват и новите норми от 2012 година, уточни инж. Мераков. Проектната документация за сградата е запазена изцяло, допълни той.

През 2007 година е направено инструментално обследване. Тогава експертите са дали препоръки за саниране на сградата, за да не е изложена пряко на атмосферните влияния, но нищо не е било направено, разказа още Десислав Мераков.  

Снимка: БГНЕС

През 2019 година са били картирани всички дефекти, възникнали през годините, с прецизна и детайлна документация за всеки от тях.

Експертите са изчислили, че за възстановяването на тези дефекти ще бъдат достатъчни 6 милиона лева, така че конструкцията да бъде приведена във вид, отговарящ на нормите, по които е била построена. Спрямо действащите към момента български норми завишението на сеизмичните сили за този тип сгради е с 30% и самата конструкция има нужда от усилване в първите си 4 нива, отчитат специалистите. Това укрепване би струвало още 2 милиона лева. Така общо за около 8 милиона лева тази конструкция би била приведена във вид, съответстващ на заложените съвременни изисквания към нея.

Десислав Мераков изтъкна, че в тръжната документация Министерството на здравеопазването е заложило изисквания сградата да отговаря на изискванията на Еврокод 8 за усилване и възстановяване на съществуващи сгради.

Решението да се прави изцяло нова детска болница с ново проектиране и нова конструкция е положително, смята инж. Методи Андреев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, който е и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Съществуващата сграда за времето си е била добра. Сега тя може да бъде използвана с друга цел, не за болница – може да бъде например бизнес сграда, каза Андреев.

Методи Андреев е на мнение, че по-бързо, по-лесно и по-изгодно за държавата ще бъде изграждането на бъдещата национална детска болница да стане на изцяло нов терен.

Според Андреев карето на Александровска болница не е комуникативно и е с труден достъп. В близост има и инсинератор. 

Аргументът за близост на останалите клиники и болници според Методи Андреев е несъстоятелен. Една многопрофилна национална педиатрична болница трябва да бъде самодостатъчна, в нея да има абсолютно всичко за лечението на деца, посочи той. Напълно снаряжена по всички съвременни изисквания на медицината, а не да разчитаме на съседната клиника. Ние искаме това да не се случва повече.“

Строежът на бъдещата детска болница трябва да се случи при нов проект и „много сериозно задание“, смята Андреев, според когото сегашната обществена поръчка събужда „съмнения за корупционни практики“. Целта е да създадем сграда, която да е полезна в следващите 50 години, допълни специалистът.

„Представяте ли си две години да тракат машините за разрушаване на бетон“, коментира още Андреев по повод вероятността сегашният скелет да бъде разрушен по механичен път.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени