Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от туристите имат ваучери, 1/3 си искат парите, останалите се колебаят

Хърватия в очакване на туристи. Май, 2020 г.
Снимка: БТА

Поне една трета от българските потребители, които бяха заявили своите пътувания или почивки за началото на лятото или края на пролетта, предпочетоха да получат ваучери за последващо пътуване. Голяма част от тях се възползват от предимството да не се ограничават само в предварително планираната дестинация, а предвиждат и възможността за други пътувания. Това каза пред "Хоризонт" проф. Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

„Тъй като в един момент се оказа, че нашите желания все пак трябва да бъдат съобразени и с конкретната обстановка в направлението или държавата, в която пътуваме.“

Гърция и България ще бъдат предпочитана дестинация в следкризисната ситуация, смята Георги Рачев. „Тук е мястото на България да се рекламира като място, което е безопасно. Едно от най-безопасните места, що се отнася до летен туризъм през този сезон.“

Около една трета от вече заявилите пътувания продължават да усещат страх, заради което са поискали заплатените суми да им бъдат върнати, съобщи проф. Рачев.

„В края на краищата, ако отидеш някъде на почивка или на пътуване, да се оглеждаш и непрекъснато да тръпнеш при това, че всеки кихне, да ходиш с маска и ръкавици да разглеждаш неща, за които си мечтал, да следиш всяка хапка в чинията – явно, че това не е добре. Това не може да бъде нито пътуване като хората, нито почивка. Ще трябва да мине време този страх да бъде преодолян“, коментира Рачев, според когото има нагнетено свръхнапрежение сред хората.

„Не може медиите да излизат със заглавие „Вълна от коронавирус залива България“ и ти да разбереш, че в Търговищки район се е появил един позитивен. Всички тези среднощни (прес)конференции не изиграха добра роля. Определено хората имат доза на страх и несигурност“, допълни Георги Рачев. 

Остава и една трета колебаещи се как да постъпят. „Но все повече и повече се промъква идеята, че по-добре да си гарантират парите, да си гарантират пътуването, макар и изместено във времето, изместено дори за следващата година. Нито един потребител няма изгодата да фалира собствения си туроператор, тъй като тогава и пътуването може да се канселира“, посочи Георги Рачев.

Ще поскъпнат ли пътуванията и екскурзиите? Туризмът в рамките на цяла Европа ще бъде засегнат, обемът от туристи ще намалее, хотелите ще работят с намален капацитет, а оттам могат да дойдат и по-ниски цени, за да се привличат клиенти, изтъкна Рачев. „Иначе става лавинообразна ситуация – аз имам малко туристи, ще вдигна цените. Точно тогава ще се откажат и от тебе. По-голямата вероятност е цените не само на хотелите, но и на всички видове услуги, да бъдат по-ниски и по-атрактивни.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна