Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради намаления обем дейности в „Пирогов“ на медиците е гарантирано само основното възнаграждение

Снимка: Ани Петрова

Заради намаления обем дейности, извършени в болница „Пирогов“ през април, на работещите там е гарантирано само основното възнаграждение по трудов договор, заяви за „Хоризонт“ директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

200 души от здравното заведение, работещи на първа линия в борбата с Covid-19, ще получат допълнително материално стимулиране по линия на Министерство на здравеопазването, съобщи още Балтов:

„Сумата, която беше изработена от „Пирогов“, е от 2,85 млн. лева. Очаквахме до 85 процента - още 2,64 млн., които влязоха, като фонд „Работна заплата“ е 3,6 млн. Допълнително материално стимулиране ще получат само хора, които са били, както знаете, на първа линия, те са определени по списък, Министерство на здравеопазването е превело парите за тях също. Получени са даже преди заплатите, а що се отнася до други допълнителни средства, след като болницата е работила на по-малко от 50 процента от капацитета си, ами разбира се, че в момента единственото, което може да бъде гарантирано, е основното им трудово възнаграждение, както и клас „Прослужено време“.

От Здравната каса уточниха за „Хоризонт“, че са превели средствата за изработеното от Пирогов в петък следобед, веднага след като са получили отчетите от болницата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени