Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха новата Царица роза на Казанлък, докато пишеше матура

Мария Петрова- Царица роза на Казанлък за 2020 (в средата), заедно със своите подгласнички.
Снимка: Иван Славов-Радио Стара Загора

Избраха новата Царица роза на Казанлък,  докато тя се явяваше на зрелостен изпит по Български език и литература. Тази година за първи път конкурсът с над 60-годишна история се проведе онлайн заради противоепидемични мерки. А победителка стана 18-годишната абитуриентка Мария Петрова, която иска да стане учителка и смята, че се е справила с изпита днес. Тя събра 3 577 потвърдени гласа. Днес тя бе официално представена на церемония в Музея на розата. Така в историята на най-стария конкурс за красота Мария ще бъде вписана като 52-та носителка на престижната титла. наградите на Царицата и нейните подгласнички.

Сузан Иглева стана първа подгласничка на Царицата с 3 169 потвърдени гласа. Тя е е сред зрелостниците на СУ“Екзарх Антим I“. Втора подгласничка е Стефани Кръстева, също от ППМГ“Никола Обрешков“.

По регламент всички 24 участнички са абитуриентки от Града на розите, така че момичетата трябваше първо да напишат матурите си, преди да разберат дали са заслужили короната. Гласуването приключи точно в 10 часа, а най-много гласове в класацията събра 18-годишната Мария Петрова. Тя е възпитаничка на природо-математическата гимназия и иска да продължи да учи български и английски език. Признава, че близките й днес първо я попитали за това как се е справила на матурата, а не дали е станала Царица. Тя самата е доволна от представянето си и е харесала изтегленият вариант с разказа на Елин Пелин. 

Резултатът от матурата по български език Мария ще научи до 15 юни, но междувременно се подготвя за втория си зрелостен изпит, а на  5 юни навръх Празника на Казанлък ще бъде коронована като новата Царица роза на официална церемония, която ще бъде предавана онлайн. Тя ще представя Казанлък и България на различни форуми у нас и зад граница като посланик на красотата и приятелството през следващата година.

За честността на вота отговаряше 3-членно жури, част от което бяха председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, директорът на художествената галерия Христо Генев и учителят по математика и физика, и почетен гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев. Те връчиха и наградите на Царицата и нейните подгласнички. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна