Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб сигнал за съживяване на промишлената активност в САЩ през май

Промишлената активност в САЩ се подобри слабо през май от 11-годишното дъно, достигнато през април, което е сигнал, че вероятно вече беше преодоляна най-лошата част от драматичния икономически спад, тъй като американските щати започнаха да разхлабват рестриктивните мерки, наложени заради коронавирусната пандемия, а хората започнаха да се връщат на работа.

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, се повиши през май до 43,1 пункта спрямо многогодишното дъно от 41,5 пункта през април - най-ниското ниво от април 2009 година.

"Данните показват известно разрастване на цялата икономика след свиването ѝ през април, с което беше завършен период от 131 последователни месеца на експанзия на промишлената активност", посочи Тимъти Фиоре от Institute for Supply Management.

Въпреки това подобрение обаче, промишленият PMI индекс все още остава под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо свиване на бизнес активността. Трябва да се има предвид, че промишленият сектор в САЩ формира около 11% от общата американска икономика.

Повишение до 31,8 от 27,1 пункта месец по-рано (най-ниско ниво от декември 2008 г.) отчете индексът на новите промишлени поръчки, докато индексът на заетостта в производствения сектор нарасна през май до 32,1 от 27,5 пункта през април (рекордно дъно от февруари 1949 г.).

Ценовият промишлен индекс пък се покачи до 40,8 от 35,3 пункта.

"Май изглежда като преходен месец, тъй като много компании и техните доставчици се върнаха на работа в неговия край", посочи Фиоре и добави: "Въпреки това търсенето остава несигурно и вероятно ще повлияе на производствените запаси, на материалните запаси на клиентите, на заетостта и на вноса".

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit също показа слабо повишение на промишленият PMI индекс през май до 39,8 пункта от 36,1 пункта през април, като индексът на новите поръчки нарасна до 34,6 от 27,7 пункта, а производственият индекс - до 34,4 от 28,8 пункта.

Лекият подем в производството е още един признак, че е в ход икономическо възстановяване, но вероятно напредъкът ще бъде бавен и нестабилен, особено ако има ново увеличаване на коронавирусната инфекция. Очаква се тази несигурност да остане в сила и през следващите месеци, като попречи за едно бързо цялостно икономическо възстановяване.

Главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън заяви: "Все още съществува висок риск всяко едно възстановяване да бъде отчайващо бавно, тъй като текущите мерки за социално дистанциране, високата безработица, несигурността на работните места и влошените финанси ограничават потребителските и бизнес разходи. Възстановяването също така може бързо да изчезне, ако започне нова вълна на вирусната зараза".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна